IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде поема енергетиката след оставката на Борисов

Реформите не вървят ръка за ръка с политическата нестабилност, предупреждават експерти пред Investor.bg

08:10 | 15.11.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За застой в енергетиката след оставката на правителството на Бойко Борисов предупреждават енергийни експерти пред Investor.bg.

Проф. Атанас Тасев обясни, че случващото се не е добър сигнал във времена, в които секторът се нуждае от спешни решения от работещ парламент. Едно от тях произтича от Споразумението за климата, прието в Париж в края на 2015 година. То вече влезе в сила и много вероятно е до няколко години емисиите въглеродни емисии да достигнат до цена от 50 евро на тон.

България разчита на въглищата като суровина за производство на електроенергия и годишно на сектора са необходими между 25 и 29 млн. това емисии СО2.

По отношение на големите енергийни проекти оставката може да означава значително забавяне на намирането на инвеститор за АЕЦ „Белене“, категоричен е Тасев. Има потвърден интерес от американска корпорация да изкупи проекта, но инвеститорът ще разчита на стабилно правителство, потвърди той.

Това означава, че кардинално решение за проекта ще може да бъде взето след предсрочни избори.

За газовия хъб „Балкан“ предстои сериозно прединвестиционно проучване, което ще покаже дали има икономическа изгода от реализацията на проекта и оставката на правителството няма да се окаже сериозен проблем тук.

И все пак забавянето на реформите в енергетиката не е задължително. „Служебното правителство има повече степени на свобода и може да е мощен инструмент на реформата“, каза още Атанас Тасев. Това ще зависи обаче доколко участниците в правителството са популисти или „истински хирурзи“,  за да можем да излезем в реална пазарна ситуация.

Политическата нестабилност и реформите, особено в чувствителни сфери като здравеопазване, енергетика, социално осигуряване, са несъвместими, смята от своя страна икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков.

Според него е все още много рано да се правят прогнози за развитието на енергетиката след управлението на Бойко Борисов. „Има много условности и трябва да видим кои от тях ще се реализират“, каза той.

Експертът обаче е категоричен, че ситуацията в енергетиката не е добра и се опасява от замразяване на реформите и взимане на популистки решения, за да бъде събрана допълнителна електорална подкрепа.

От ключово значение е какво се случва с доклада на Световната банка за либерализацията на електроенергийния пазар. Документът се чака отдавна и неговото публично представяне на няколко пъти беше отлагано.

За Стайков това означава, че текат допълнителни преговори между правителството и банката за напасване на предвидените мерки. Идването на нова администрация ще означава удължаване на процеса. „Колкото повече се бави този доклад, толкова се забавя и началото на либерализацията“, допълни още той.

През 2016 година всъщност бяха направени няколко дребни стъпки за отварянето на пазара, но все още голяма част от потребителите стоят на регулирания пазар.

Реализацията на големите енергийни проекти след оставката на правителството на Бойко Борисов ще зависи от приоритетите на следващите управляващи.

Газовият хъб „Балкан“ например беше анонсиран основно като идея на Бойко Борисов, но за него има европейско финансиране, така че е много вероятно и следващи правителства да прегърнат проекта.

За Стайков интересен е казусът около АЕЦ „Белене“. Последната заявка е, че централата ще бъде построена от частни инвеститори.

Икономистът обаче е категоричен, че в света няма ядрена централа без държавна подкрепа. Има случаи, при които ядрени проекти са реализирани от частни инвеститори, но обикновено акционерите всъщност са и основните потребители на произведената електроенергия – мрежови оператори или големи индустриални потребители, а свободната електроенергия се реализира на борсата.

„Дори и да има интерес към АЕЦ „Белене“ обаче инвеститорите биха изчакали стабилно правителство, едва ли биха искали да преговарят с три различни правителства в рамките на една година“, смята още експертът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Вместо да се фърляш така пламенно да защитаваш тези престъпно-структурирани проекти защо не вземеш първо да дадеш отговор на въпроса кой или кое пречи на Русия да развива нормални, честни и прозрачни икономически енергийни проекти в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 7 години
Белене ... е губеща :) ето ти една, хахахахая ти ми покажи една електрическа компания в света която е на загуба ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 9
Императорът
преди 7 години
И пАтокът, да. Фри - няма начин да поеме само в една посока: към бесилото. Това е невъзможно, защото негодникът няма врат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 12
Императорът
преди 7 години
Посочи ми поне една губеща атомна централа на света. За черна дупка е ного изгодно да говорят клакьорите на Картофоглавият мерзавец - но ***-а-алко се запъват, когато трябва да обяснят: ЗАЩО бойкоборисов рестартира проектът Белене, след като веднъж го замрази в началото на мандатът си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Дали при техния проект притежателите на технологията са ги изнудвали с "плаваща лихва" и сериозни държавни гаранции и обезпечения?Или нашите български олигарси изнудват Русия чрез нейните проекти в България за да могат източват държавата си в частни офшорни сметки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 11
ing5rov
преди 7 години
А ти след като си мислиш че е черна дупка , виж защо пък румънците не мислят като тебе . Даже им е много изгодно цяла България да мисли като тебе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Енергетиката е много вероятно да поеме към още по-надълбоко закопаване с черната дупка наречена проект за АЕЦ Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
fri
преди 7 години
По-интересно е накъде ще поеме Борисов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
И Южен поток .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
крас
преди 7 години
Много хора не осъзнават в какви превратни времена живеем. Началото на АМЕРИКАНСКАТА ПЕРЕСТРОЙКА го дадоха изборите в САЩ.Иска или не на ТРЪМП му е налага да отстъпи за да не се превърне РУСИЯ в партньор на най големият им враг - КИТАЙ!!Ако се стигне до изпълнение на договореностите в МАЛТА то тогава не само енергетиката , но и всичко което попада в границите на ПРАВОСЛАВИЕТО ще попадне под руска зависимост!Това бибило удар не само срещу политическата ни класа, която задължително ще го отнесе, но и срещу държави като Германия, която с ОГРОМНИЯТ СИ ОТРИЦАТЕЛЕН ТЪРГОВСКИ БАЛАНС създават проблем на превърналата се в едноличен собственик на Европа ГЕРМАНИЯ!ВСТЪПВАНЕТО В ДЛЪЖНОСТ НА ТРЪМП ЩЕ Е ИСТИНСКИ АПОКАЛИПСИС ЗА ЕВРОПА И СВЕТА!За каква енергетика, за какви пет лева ми говорите?!Нищо не зависи от нас, и куклите които се изживяват като някакви фактори при решаване на проблемите й!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още