IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият вятърен парк у нас е произвел 3,2 млн. МВтч ток за 10 години работа

Вятърният парк отбелязва 10 години на производство на електроенергия от старта си на 15 март 2010 г.

17:16 | 12.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: AES България</em></p>

Снимка: AES България

Най-големият вятърен парк в България ВяЕЦ „Свети Никола“ е произвел близо 3 200 000 мегаватчаса (МВтч) електроенергия за 10-те години на експлоатация, съобщават от AES България. 

„На 15 март 2010 г. 52-те вятърни турбини на разположения край Каварна вятърен парк официално започнаха да произвеждат енергия за българския пазар. От тогава до днес ВяЕЦ „Свети Никола“ е произвел близо 3 200 000 МВтч. чиста електроенергия за българските потребители“, споделят от компанията. 

ВяЕЦ „Свети Никола“ е собственост на ЕЙ И ЕС Гео Енерджи и е един от двата енергийни проекта в България на AES.

Със своите 156 МВт инсталирана мощност вятърният парк осигурява над 22% от общо инсталираните вятърни мощности в България и подпомага усилията на страната ни да изпълни изискванията на Европейския съюз (ЕС) за дела на ВЕИ в общия ни енергиен микс.

Инвестицията в проекта за ВяЕЦ „Свети Никола“ възлиза на 540 млн. лв, осигурени като капитал от корпорация AES и финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Международната финансова корпорация - част от Световната Банка.

ВяЕЦ „Св. Никола“ разполага си Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците, която е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици. Интегрираната система минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори, чрез спиране на единични групи турбини или целият вятърен парк и изпълнява мониторингова програма през рисковите периоди за видовете с консервационна значимост, подчертават от AES.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Зелката е мечтател-въздухар и не вреди. Вредни са такива като собствениците на Св. Никола, защото всичките ВЕИ, които продават преференциално електроенергията си, загробват НЕК и от там - държавата с дългове. И не става дума за дългчета, а за милиардни дългове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Зелевата салата обаче се е покрила.... не му е интересна темата, когато се говори с точни цифри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Или ако продължиме сметките в посока 100% енергетика на вятър, до тук за 1 МВт генерирана електроенергия господата от AES и българските им партньори са инвестирали 15 млн. лева. В момента товарът в РБългария е 5,147 ГВт, или ако трябва да го покрием с ветрогенератори, инвестицията ще бъде около 75 млрд. лева. Но това са числа в абсолютни стойности. И за 100 млрд. лв. да нацвъкат ветрогенератори, в момента щехме да сме на тъмно, щото от 800 МВт. инсталирани ВяЕЦ - мощности, общата генерация от този ресурс е 7 МВт, или 0.13% от моментния товар на ЕСО в страната...Зелка, ти си... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Или казано по друг начин - при инсталирани 156 МВт средно на час са давали по 36 МВт ток, или грубо окольо 30% ефективност. 540 млн. инвестиция за 3.2 млн. МВч, демек - за 10-те години до тука - х близо 170 лева/МВт себестойност само от инвестицията - без лихви, без текущи разходи и поддръжка, без амортизации... Ми евалла, аферим! Машаала...! Keep it up...!!! ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още