IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1,8 млрд. лв ще влязат във фонд „Сигурност на електроенергийната система"

Около 880 млн. лв ще дойдат от продажбата на въглеродни емисии, като със събраните средства от фонда ще се покрият разходите на НЕК

14:36 | 29.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Приходи в размер на 1,829 млрд. лв. ще бъдат събрани във фонд „Сигурност на електроенергийната система" през тази година, след като на днешното заседание Министерски съвет одобри бюджета на фонда. Близо 48% от тях (880 млн. лв.) се очаква да бъдат от продажба на квоти въглеродни емисии. 

Със събраните средства ще бъдат покривани разходите на „Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК), включително и за минали регулаторни периоди, произтичащи от статута ѝ на обществен доставчик според Закона за енергетиката.

Предвидено е също така от приходите, събрани във фонда, да бъдат предоставяни премии на топлофикационни централи и когенерации, както и на обекти с обща инсталирана мощност 1 MW и над 1 MW по Закона за енергията от възобновяеми източници.

Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ е създаден през юли 2015 г. с цел покриване на разходите на обществения доставчик НЕК, произтичащи от задълженията му за изкупуване на електроенергия по преференциални цени.

По закон във фонда се събират по 5% от месечните приходи от продажба на електроенергия на производителите и вносителите в страната, от таксите за достъп и пренос на електрическа енергия и природен газ, както и от достъп и съхраняване на природен газ. Във фонда постъпват приходите от продажба на квоти емисии парникови газове, както и от цена „задължение към обществото”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Трябва да се създаде нова наука: Тумбергизация.Кой продукт е правилен и кой не....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още