IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Кискинов: Клиентите на "Булгаргаз" не са длъжни да подписват нови договори

Регионалните пазари все повече оказват влияние върху българския енергиен пазар, посочи управляващият съдружник в дружество „Владимиров Кискинов"

17:38 | 08.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако желаете да се снабдявате с природен газ от свободния пазар и не сте уговорили цена с "Булгаргаз", не сте длъжни да взимате количеството природен газ от тях и не би трябвало спрямо вас да се приложат санкции в тази връзка. Това съветва Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"От една страна, "Булгаргаз" трябва да предложи определени количества газ на пазара. Пазарът ги очаква, но не знае каква ще е постигнатата цена. Текат още два процеса същевременно. На 1 януари отпада регулираната цена на "Булгаргаз" за крайни клиенти", напомни юристът.

Кискинов подчерта, че същевременно "Булгаргаз" на 17 и 18 декември изпраща писмо на своите клиенти, с което им казва, че понеже вече няма регулирана от КЕВР цена, следва да се подпише анекс, с който съответната цена става цената, която "Булгаргаз" предлага за утвърждаване на КЕВР за съответния приложим период.

"Неподписване на договора може да означава възможност на потребителя да прекрати договора с едномесечно предизвестие", поясни той. Освен това Кискинов призова "Булгаргаз" да действа пазарно, а не от позицията на предприятие с господстващо положение.

"На пазара беше постигната цена от 45,45 евро, която е по-висока от регулираната и от впоследствие определената цена от КЕВР за крайните снабдители", напомни той. – Част от клиентите поискаха да се договори индивидуална цена, други отказаха да подпишат анексите и се обърнаха към доставчиците от свободния пазар."

Според Кискинов регионалните пазари все повече оказват влияние върху българския енергиен пазар.

"За последната седмица базовата енергия в България се е търгувала средно на 46,40 евро на 2 януари. Докато на OPCOM и HUPX цената е била съответно 50 и 44 евро”, посочи юристът и пресметна, че най-високата стойност на енергията на българския пазар е била 54 евро, при HUPX - 59 евро, при OPCOM - 48 евро.

Кискинов посочи, че българската борса е близка до регионалните в пет от седемте последни дни, което той отчете като добър знак.

"От една страна, нашият пазар започва да се възприема в контекста на регионалните пазари, но от друга страна, и те ще започнат да влияят на българския пазар. Предпоставките за регионална търговия са налице", смята Кискинов.

Той подчерта, че очакванията за 110-115 лв. цени на електроенергията в България “се потвърждават отново”.

По темата за двустранните договори Николай Кискинов разкри, че се наблюдава сериозно раздвижване на пазара, но и много заявки за покупка на сравнително големи количества енергия.

"Цените са някъде около 96-97 лв. Това отново е индикация за дългосрочните нива на електрическата енергия, които според прогнозите се очаква да са около 100-110 лв. Пазарът на двустранни договори е на различно, по-високо ниво, от пазара ден напред", допълни той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още