IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да поскъпне парното заради поправка в Закона за енергетиката?

Приходите на "Топлофикация" София са сериозно застрашени от предложението цената на "кафявата" енергия да бъде намалена при свободната търговия

17:03 | 18.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Парното и топлата вода могат неочаквано да поскъпнат, ако Народното събрание одобри промените в Закона за енергетика, предложени от Делян Добрев и бившия ръководител на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов. 

От друга страна приходите на „Топлофикация“ София могат да бъдат сериозно засегнати, ако цената на „кафявата“ енергия бъде намалена на свободния енергиен пазар, заяви пред журналисти заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова, цитирана от агенция „Фокус“.

„Топлофикация“ София произвежда този тип енергия чрез когенерация, като се изкупува на по-висока цена от тази на стандартната електроенергия, като ценовата разлика успява да компенсира цената на топлинната енергия за дружеството.

Христова отбеляза, че преди няколко години съотношението между произведена топлинна енергия и електрическа такава е било приблизително равно.

„Ако в момента цената на „кафявата“ енергия бъде намалена и тя мине на цената на обичайната електрическа енергия на свободния пазар, това означава, че „Топлофикация“ София ще загуби много сериозни приходи“, предупреди Христова, която добави, че в момента не може да даде точния процент, но „при всички случаи е значителна сума, която няма как да бъде компенсирана по друг начин“.

По нейните думи неслучайно когенерационните системи се използват, за да дадат „поносима“ цена на социалните услуги.

Според Христова една от идеите на Комисията, която е съставена от общински съветници и се занимава с техническия одит, е да бъдат изградени допълнителни мощности за производство на „кафява“ енергия, така че да бъде запазена цената.

Това, което сега се предлага, ще обслужи едрия бизнес, който недоволства от високите цени на свободния пазар на енергия, може да доведе до „икономически“ фалит „Топлофикация“, заяви Христова.

По нейно мнение единственият вариант е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да понижи цените и държавата пряко да субсидира цената на топлинната енергия, което е забранено от законодателството на Европейския съюз (ЕС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още