IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка

Причината - съмненията около сделката за продажбата на ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си

12:35 | 23.02.18 г. 17
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Енергийният министър Теменужна Петкова обяви, че подава оставка.

Причината - съмненията около сделката за продажбата на ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си.

"Разговарях с премиера и това, което смятам, че трябва да се направи при тази ситуация, достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Аз разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка при него и той ще реши какво да прави", заяви тя.

Петкова призна, че познава собствениците на пазарджишката семейна фирма "Инерком груп", която придобива ЧЕЗ.

Фирмата купувач е еднолична собственост на Гинка Върбакова. Петкова обаче опроверга публикациите, че е кума на Върбакова и съпруга й.

"Аз познавам тези хора от последните 20 години, но не съм им кума", отсече тя и допълни: „И понеже не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има изобщо поводи за съмнения и дори да се намесва името на премиера, смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката".

Така че сега съдбата й е в ръцете на премиера Бойко Борисов, който ще реши дали да я отстрани от кабинета си.

Иначе Петкова обясни, че продажбата на ЧЕЗ е процедура, която е проведена от чешката държава и българските власти нямат никакво отношение към този процес.

"Процедурата се провежда по чешкото законодателство. Смятам, че това изключва всякакви хипотези и съмнения и намеци за определена намеса на българската държава и правителство при вземането на решението на Чехия. ЧЕЗ не са искали мнението на българската държава, защото си имат правила и закони", разясни тя.

Тепърва обаче предстои тежката процедура по одобрение от страна на Комисията за финансов надзор, на Комисията за защита на конкуренцията и на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Според Петкова ДАНС също е абсолютно в правото си, дори и тя настоява, да направи пълна проверка във връзка с компанията купувач и възможностите тя да изпълнява своята дейност съобразно изискванията за сигурност, защото става дума за стратегическа сигурност.

Теменужка Петкова е министър на енергетиката на България в кабинета "Борисов II" от 7 ноември 2014 г. до 27 януари 2017 г. и отново - от 4 май 2017 г. - в правителството "Борисов III".

Тя завършва магистратура в специалността "Счетоводство и контрол" в УНСС.

Преминава обучения в областта на "Вътрешния одит в публичния сектор" в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в областта на "Държавната финансова инспекция" в Министерството на финансите на Португалия.

От 1992 г. до 2000 г. заема длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление "Държавен финансов контрол".

След това работи в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол като държавен вътрешен одитор и началник на отдел.

Заема длъжността заместник министър на финансите в кабинета "Близнашки" (2014 г.). Ресорът ѝ включва дирекциите "Данъчна политика" и "Вътрешен контрол" в Министерството на финансите, Националната агенция за приходите, Агенция "Митници", Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 0
LaCosta
преди 6 години
"Хаххха , абе не разбрах - нале беше мнооооооо печелившо електро разпределението в БГ ? Оти тогава втори от инвестиралите в него се изнасят с мотива - " инвестицията не отговаря на вътрешната норма на възвращаемост на компанията " ?"Не е ясно колко от печалбата остава за чехите и колко отива в джобовете на наши политически "фактори".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 6 години
И Еон и Чез се пробваха не еднократно да вдигнат цената на тока и като не успяха се изнесоха щот "лошият" Бг регулатор не им бутна . Понякога сме по критични от колкото трябва към бг политиците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Хихи... Ми може и да е печелившо, ама с други цени на тока.... и ако остане некой, да ги плаща... Щот па те и инвеститорите не идват тука да плащат европейски заплати и европейски цени на тока, нали? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 6 години
Хаххха , абе не разбрах - нале беше мнооооооо печелившо електро разпределението в БГ ? Оти тогава втори от инвестиралите в него се изнасят с мотива - " инвестицията не отговаря на вътрешната норма на възвращаемост на компанията " ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Нещо нечеш да обясниш, какво ти си прочел без лупи, дето аз с мойте не можах? Светни ни, нас, кьоравите, молим...! Или пак се изфляка, колко да се обозначиш, че и тебе те има там... некъде... Знаеме, че бдиш над истината у инвесторо и мийнуайл - над уиндоуската мрежа, като я караш да работи безпереривно, за изненада даже и на батко ти Били... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
И кво...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
хахахах, ае да му прочетеш поста пак, ама тоя път тури очилата с по големи лупи ! ::)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
И къде е нарушението на българското законодателство?Чешката държава е собственик на активи в България, но тя като собственик, може да си ги продава на когото си иска - ако иска и на Киро Японеца, ако не противоречи на закона... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 0
Матю Стокс
преди 6 години
"Петкова обясни, че продажбата на ЧЕЗ е процедура, която е проведена от чешката държава и българските власти нямат никакво отношение към този процес."Е, моля Ви, как станахте министър с тази логика? ЧЕЗ продава активи в България. И това няма как да става по чешко или по каквото и да е чуждо законодателство. Елементарно право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 6 години
значи Делянчо в тоя случай беше прав :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още