IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Мини Марица-изток“ модернизира добива на въглища с помощта на ЕБВР

Енергийният министър Теменужка Петкова участва в церемония по предаване за експлоатация на два нови роторни багера в дружеството

13:23 | 14.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

„Мини Марица-изток“ ЕАД въвежда в експлоатация два нови многокофови багера модели KWK 2000 и KWK 400 L на стойност 25,8 млн. евро, като финансирането се извършва посредством Международния фонд „Козлодуй“ и със собствени средства от дружеството, съобщават от Министерството на енергетиката. 

След проведена открита международна процедура по правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за изпълнител на дейностите е избран българо-полският консорциум „Famur – българска енергетика“.

Багерите ще бъдат въведени в експлоатация на територията на рудник „Трояново – север“.

На церемонията по предаване за експлоатация на двата багера присъства и енергийният министър Теменужка Петкова. Тя посочи, че европейското законодателство „поставя нови предизвикателства пред нас и все по-високи изисквания в областта на енергетиката и въгледобива“.

„Едно от условията да отговорим на тези предизвикателства и да бъдем конкурентоспособни е непрекъснатото повишаване на производителността на труда и ефективността на производството чрез обновяване на техническия парк“, сподели Петкова.

Тя акцентира върху факта, че въвеждането в експлоатация едновременно на две машини от този тип се случва за първи път в дългогодишната история на „Мини Марица-изток“.

Енергийният министър припомни позицията на правителството, че през следващите години България ще продължи да разчита на производството на електроенергия от въглища, защото то е пряко свързано с енергийната и националната сигурност на страната и с конкурентоспособността на икономиката.

„Тази перспектива е записана в Интегрирания план „Климат – енергетика“, който – след одобрение от Европейската комисия – предстои да стане факт от началото на следващата година“, припомни Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още