IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мащабните промени в енергийния закон влизат в парламента

Промените са заимствани от доклада на Световната банка за либерализацията на енергийния пазар, посочват авторите на проекта

13:36 | 27.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Последните мащабни промени в Закона за енергетиката, които бяха подготвени след натиск от страна на работодателите, вече са внесени в Народното събрание. Те ще бъдат обсъдени в парламентарната комисия по енергетика на първо четене по-късно тази седмица.

Текстовете предвиждат съществена промяна в сектора. Сред тях е излизането на производители с преференциални условия – ВЕИ и когенерации с инсталирана мощност от 4 мегавата, на свободния пазар, както и закупуването на електроенергията за технологични нужди от борсата.

До момента енергията на тези производители се изкупуваше от обществения доставчик (Националната електрическа компания). Според авторите на проекта мярката ще засегне общо 147 производители. Те ще получават премия, с която да бъдат компенсирани, ако цената на свободния пазар е по-ниска от преференциалната.

Цената и количествата на тока за технологични разходи досега се определяше от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). По данни на НЕК годишно за технологични разходи дружествата купуват между 3,6 и 3,8 тераватчаса.

Промените предвиждат и имплементирането на европейската директива REMIT, даваща правомощия на енергийния регулатор за контрол над търговията на едро с електроенергия.

В мотивите на вносителите, сред които е и председателят на енергийната комисия Делян Добрев, е записано, че предложените промени са заимствани от модела за отваряне на българския енергиен пазар, разработен от Световната банка.

С предложените промени предлаганото количество електроенергия на борсата ще бъде около 4 тераватчаса, изчисляват още авторите на проекта.

Целта на промяната е по-голяма ликвидност на енергийния пазар и създаване на конкурентна среда за търговци и производители на енергия.

По време на заседанието на енергийната комисия по-късно тази седмица ще бъде разгледан и още един проект за промяна в Закона за енергетиката. Текстовете предвиждат повече правомощия за КЕВР при сделки с енергийни дружества, при които се извършват действия с дялове или акции, представляващи повече от 20% от капитала им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още