IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Георгиев: Трайна липса на воден ресурс ще се отрази върху цената на тока

От началото на 2020 г. страната ни се превърна в нетен вносител на електроенергия най-вече поради намаленото предлагане от ТЕЦ „Марица Изток 2“, смята експертът

08:12 | 04.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Евентуална суша в България и недобра запълненост на язовирите биха имали ефект върху регионалния пазар. Трайна липса на воден ресурс ще се отрази върху цените на електроенергията, тъй като енергията от ВЕЦ ще трябва да бъде заместена от друг, по-скъп източник, коментира пред Investor.bg Мартин Георгиев, прокурист на Алпик Енергия България ЕООД и председател на Управителния съвет на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ).

„Опитът ни дотук показва, че по-сухите години и намаленото производство от ВЕЦ се отразяват най-вече в намаляване на износа на електроенергия от България. За икономиката и за заетостта в сектора е добре обаче да работят централите, защото те използват предимно местни ресурси и работна ръка“, подчертава Георгиев.

По негово мнение българската енергийна система е сравнително добре свързана със съседните страни. При недостатъчно предлагане в страната можем да разчитаме на внос от съседни пазари и обратното - при по-голямо производство да изнасяме за тях. 

Към момента, според Георгиев, ако се базираме на официалните данни, съществена липса на вода за енергийния сектор не се очертава. По информация на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия (ENTSO-E), където докладва и българският Електроенергиен системен оператор ЕАД (ЕСО), към втората седмица на януари наличните количества вода за производство на електроенергия са с 28% повече в сравнение със същия период през 2019 г. и са близки до средните от последните 5 години.

Според Министерството на околната среда и водите (МОСВ) полезният обем на яз. Белмекен за януари 2020 г. е 81,1 млн. куб. м, а през миналата година януари е бил над 2 пъти по-малко – 33,9 млн. куб. м. Ако тези факти са точни, в което някои се съмняват, към момента трудно може да говорим за риск за енергийната система поради липса на достатъчно вода в язовирите. Предвид по-сухата есен и зима от Национална електрическа компания ЕАД (НЕК) са предприеха някои мерки да използват водата рационално. Това се вижда от 48% намаляване на производството от ВЕЦ за януари 2020 г. спрямо януари 2019 г.

Според Георгиев не бива да се забравя, че 2019 г. беше една от най-сухите години, което доведе до съществен спад на електроенергията, произведена от ВЕЦ в България.

„Това, заедно с намаленото предлагане от ТЕЦ „Марица Изток 2“, която работеше през годината на около 45% от максималната си мощност, доведе до значително намаляване на местното производство на електроенергия“, коментира Георгиев. „В резултат на това износът от България за региона спадна с 25%, а вносът се увеличи. От началото на годината страната ни се превърна в нетен вносител на електроенергия най-вече поради намаленото предлагане от ТЕЦ „Марица Изток 2“, посочва той.

Според него притеснение буди неизвестността по отношение на валежите в дългосрочен план и как едно по-трайно засушаване би се отразило на енергийната система. За последните 3 месеца валежите са под средните за сезона нива, като за януари месец те са с над 50% по-ниски от нормалните за последните 5 години.

Георгиев посочи, че по данните на МОСВ не можем да говорим за липса на вода в яз. Белмекен. Информацията на министерството показва нива близки до средните. ПАВЕЦ Чаира е изградена между яз. Белмекен и яз. Чаира. Максималният обем на последния е 5,5 млн. куб. м. Като се има предвид, че за януари се очаква в яз. Белмекен да има 81,1 млн. куб. м, работата на ПАВЕЦ Чаира е обезпечена. Нещо повече, предвижда се 18 млн. куб. м от яз. Белмекен да бъдат използвани за електропроизводство и то най-вече за ВЕЦ-овете надолу по каскадата (Белмекен – Сестримо – Чаира). Това количество през миналия януари беше 6 пъти по-малко. Риск може да има единствено ако оценките на МОСВ се окажат различни от реалната ситуация.

Язовирът се използва изключително за производство на електроенергия и няма конфликт за водовземането за други нужди, като осигуряване на питейна вода и напояване. Водосборът му е доста голям и е разположен във високите части на Рила, където бяха и най-сериозните валежи в края на декември и началото на януари, подчерта Георгиев. Въпреки това, ако продължи липсата на валежи и през следващите месеци, ситуацията ще се промени, тъй като няма да се акумулира достатъчно сняг, от който през пролетните месеци вследствие на снеготопенето да постъпи вода в язовира, добави още председателят на АТЕБ. 

„Както вече споменах, липсата на достатъчно производство от ВЕЦ и от ТЕЦ „Марица Изток 2“ доведе до преобладаващ внос през последния месец. Учудвам се, че държавната ТЕЦ не увеличи предлагането си на борсата. Средните цени на пазар ден напред на Българска независима енергийна борса (БНЕБ) от началото на януари достигнаха 107 лв./MWh, а КЕВР препоръчва ТЕЦ-ът да предлага на този сегмент при ценови нива над 93.33 лв./MWh с цел да покрива променливите си разходи и да минимизира загубите си“, посочи Георгиев.

Той не очаква евентуалното по-ниско предлагане от ВЕЦ да бъде заместено с по-високо такова от централите в Маришкия басейн. Двете американски централи е предвидено да бъдат почти максимално натоварени и остава единствено ТЕЦ „Марица Изток 2“. По-голямото производство от ТЕЦ „Контурглобал Марица Изток 3“ и от ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ прави тяхната работа по-ефективна и способства за по-добра финансова оптимизация на разходите на НЕК. Идващите месеци са традиционно по-топли, което ще доведе до намаляване на потреблението и, съответно, няма да има нужда от толкова голямо производство.

„Не е изключено обаче през по-студени дни или седмици от февруари и март намаленото предлагане да доведе до увеличение в цената на борсата, но това ще са изолирани случаи. Като цяло според европейските котировки може да очакваме по-ниски борсови цени за идващите месеци“, казва Георгиев.

На въпрос дали може да се очаква нова забрана за износ на електроенергия от страна на Министерството на енергетиката Мартин Георгиев категорично отхвърли подобен сценарий. „От една страна, няма изгледи за екстремни метеорологични условия или екстремни събития при производствените мощности. Още повече натискът от износа е минимален. Както споменах, през януари в България повече се внася електроенергия, отколкото се изнася. При недостиг износът се балансира търговски, т.е. енергията ще остане в страната и допълнително ще има внос“, каза той. „От друга страна, Европейската комисия (ЕК) има сериозна позиция по повод използването на подобни непазарни механизми. Считам, че комисията достатъчно ясно е комуникирала с представителите на институциите, че подобни забрани са нежелателни и има други начини за справяне със събитията, каквито наблюдавахме в началото на 2017 г.“, заключава още той.

*Интервюто е взето преди решението на МОСВ да бъде спряно през февруари използването на води от язовири за промишлени нужди и енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още