IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македонският енергиен регулатор: Опитът на КЕВР ще помогне на Македония по пътя ѝ към ЕС

КЕВР е готова да окаже подкрепа на македонската страна по отношение внедряването на европейските директиви и регламенти в националната нормативна уредба

10:23 | 06.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Комисия за енергийно и водно регулиране</em></p>

Снимка: Комисия за енергийно и водно регулиране

Опитът на българския енергиен регулатор ще даде възможност на Македония да изпълни европейските изисквания за хармонизиране на регулаторната рамка по отношение на енергетиката и да участва активно в работата на европейските регулаторни органи, заяви председателят на Комисията за енергийно регулиране на Република Македония Марко Бислимоски по време на срещата между Комисията за енергийно и водно регулиране на Република България (КЕВР) и ръководителите на македонската енергийна комисия. 

На разговора двете делегации направиха преглед на изпълнението на дейностите по подписаното преди година Споразумение за сътрудничество между двата регулаторни органа и набелязаха насоки за бъдещото взаимодействие.

КЕВР е готова да окаже подкрепа на македонската страна по отношение внедряването на европейските директиви и регламенти в националната нормативна уредба, както и да подпомага западните ни съседи в сложните предприсъединителни преговори по Глава „Енергетика“, подчерта председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. 

Ръководствата на двата национални регулатора обмениха информация и по широк кръг въпроси от взаимен интерес в областта на ценообразуването на енергийните и ВиК услугите, разширяването на електроенергийната и газовата свързаност в региона на Балканите, ролята на енергийната ефективност и др.

Подчертана беше общата позиция, че двата национални регулатора имат основна роля за насърчаването на конкуренцията в енергийния сектор на страните.

В същото време те ще оказват цялостна подкрепа за разширяване свързаността на енергийните пазари на България и Македония като стъпка към създаване на регионални пазари на електроенергия и природен газ.

В тази насока беше изразено удовлетворение от хода на проекта за обединяване на борсовите електроенергийни пазари на двете страни в сегмента „ден напред“ и активното изграждане на междусистемни газови връзки в региона, с което се откриват нови перспективи за алтернативни източници и доставки на конкурентни цени.

Иван Иванов подчерта, че българският регулатор поставя като водеща тема за дискусии в рамките на своето председателство на новоучредения Балкански Консултативен форум ускореното изграждане на газова свързаност в региона и в перспектива - създаването на регионален пазар на природен газ.

Целта е всяка страна да разполага с поне три входни точки за доставки, което ще стимулира конкуренцията и ще доведе до пазарни цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още