IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мая Манолова дава на прокурор цената на тока и парното

Когато цената на природния газ се намалява, това не се отразява в услугите, аргументира се омбудсманът

18:10 | 02.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Омбудсманът Мая Манолова има намерение да даде на прокурор решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за повишаването на цената на тока и парното. В тази връзка тя ще се срещне със заместник-главния прокурор и ръководител на Върховна административната прокуратура Ася Петрова, съобщават от администрацията на омбудсмана.

Средното покачване на цената на електрическата енергия за потребителите на регулирания пазар за новия ценови период е с 2,03%, а на топлинната енергия със 7,33%.

„КЕВР продължава своята любима практика да коригира цените на парното и тока само, когато посоката е увеличение, но когато цената на природния газ се намалява, няма съответно намаляване на цените на тези услуги от първа необходимост от българските граждани“, посочи Манолова, цитирана от пресцентъра на ведомството си.

Тя припомни, че намалението на цената на природния газ през четвъртото тримесечие на миналата година от 7,29% не е било отразено в цените на парното и тока.

Според нормативната уредба обаче енергийният регулатор преразглежда цената на услугите на топлинните и енергийните дружества при "съществени изменения в обстоятелствата". Като такива в КЕВР приемат промяна с повече от 10% в каквато и да е посока на цената на основните ресурси.

Според Манолова по време на обсъждането за повишаване цените на парното и електроенергията не е било ясно какво ще бъде увеличението на цената на природния газ, както и че то е било проведено формално.

Сезирали сме и Конституционния съд, атакувайки текста, който не дава право на гражданите да обжалват подобни решения, които засягат бюджета на техните домакинства. Единствената възможност, която остава за правна реакция, е през прокуратурата, която ако намери достатъчно основания, може да протестира тези решения на КЕВР“, обяви Манолова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Спящият бик
преди 5 години
Нали след прекратяването на антимонополното дело на ЕК срещу "Газпром" трябваше да очакваме по-ниски цени, а защо не и обезщетение за това, че "братушките" десетилетия са ни драли с най-високата цена сред всички други клиенти!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още