IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ликвидността на българския газов пазар остава много ниска

Размерът на пазара и структурата на вноса са сред основните слабости, посочват от „Булгартрансгаз“

12:11 | 23.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки използването на виртуални търговски точки ликвидността на българския газов пазар остава много ниска, посочва „Булгартрансгаз“ в доклад до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Той е във връзка с предприетите временни мерки от страна на дружеството във връзка с европейския регламент от 2014 година за въвеждане на мрежовия кодекс за балансиране на газопреносните мрежи.

От посочените данни е видно, че през 2017 година през виртуалните точки за търговия са закупени или продадени общо 345 хил. куб. метра природен газ. Прави впечатление, че се увеличава броят на регистрираните ползватели – 11, но само три са реализирали сделки.

По данните на газопреносното дружество те търгуват с малки обеми и в резултат делът на доминиращия доставки се запазва много висок. Това е пречка за формирането на ликвиден пазар, посочват от „Булгартрансгаз“ в доклада си до енергийния регулатор.

„Други обективни причини за ниската ликвидност са размерът на пазара, структурата на вноса на газ, както и липсата на диверсификация на маршрутите и източниците на доставка“, е записано още в документа.

От доклада е видно още, че през 2017 година вносът на природен газ в България е с дял от 97,8%, или 2,53 млрд. куб. метра, от общия газ, попаднал в националната газопреносна мрежа. Основната точка на внос е с Румъния („Негру Вода 1/Кардам“), минимални количества са внесени през „Кулата/Сидирокастро“. Местният добив през миналата година е в обем от 54,8 млн. куб. метра.

С доклада си от "Булгартрансгаз" искат от КЕВР да удължи срока на временните мерки по регламента, с които България отлага въвеждането на европейските правила, до април 2019 година. Това е максималният срок, даден от Брюксел за имплементиране на правилата. 

Работната група на енергийния регулатор, анализирала оценките на компанията, потвърждават заключенията и допълват, че още липсва платформа за търговия с газ със съседните пазари, което също е спънка за ликвидността на българския пазар.

Докладът ще бъде изслушан по време на открито заседание на Комисията по-късно през тази седмица.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още