IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК спря сделката за ЧЕЗ България*

Антимонополната комисия откри припокриване на дейности между участниците и възможности за установяване на монопол на пазара

13:26 | 19.07.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани покупката на активите на CEZ Group от "Инерком Груп", става ясно от съобщение на регулатора. Комисията образува производство по сделката в края на юни.

В процеса на проучване е било установено хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи.

Сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата на пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи, отбелязват от КЗК.

Според комисията има опасност сделката да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ България, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор.

Заключението на антимополната комисия е, че наличието на съществени вертикални ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари. 

Именно с тази причина комисията мотивира отказа си да допусне изпълнението на сделката. Решението може да бъде обжалвано в срок от 14 дни пред Върховния административен съд (ВАС).

"Изненадани сме от решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани концентрацията между "Инерком България" ЕАД и дружествата от групата на ЧЕЗ в България", коментираха от дружеството, управлявано от Гинка Върбакова.

Компанията заяви, че ще анализира мотивите за решението и в следващите дни ще обявият какви действия ще предприемат. Още през пролетта чешките медии коментираха, че ако сделката с "Инерком" пропадне, CEZ Group миже да се обърне към другите кандидати, които наддаваха за активите на дружеството в България.

Договорът между двете компании предизвика сериозни дискусии, като дори специална комисия към Народното събрание анализираше детайлите. Вниманието беше насочено към финансирането на покупката и възможността "Инерком България" да управлява мрежата на ЧЕЗ България адекватно.

Анкетната комисия приключи работата си с препоръка правителството цялостно да анализира процеса на приватизация в енергийния сектор.

От БСП настояват държавата да изкупи активите на CEZ Group у нас, след като инвеститорът желае да напусне страната, като така бъде защитен интересът на потребителите.

Пред журналисти в Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова отказа да коментира решението на КЗК. "Ние сме правова държава и нека всеки да работи в рамките на своята компетентност", обясни тя.

Енергийният министър увери, че енергийната сигурност не е застрашена, дружествата в сектора работят при ясни условия, а Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изпълнява своята роля и ги контролира. 

* Информацията е допълнена с коментара на енергийния министър

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 18 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Коя е "управляващата партия"? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Наистина е добра новина, защото решението е законно мотивирано - на тази комисия това й е работата. Дано само добре да са си огледали аргументите, защото ако отиде в съда, там не са подчинени на управляващата партия, даже напротив... И после некой ше плаща, и то яко, ама нема да е шефът на КЗК или онзи, дето (и ако) го е "посъветвал" за това решение, а симки, дето сега ше се радваме... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 43 rate down comment 1
bertram
преди 5 години
Вероятно приятелски служби са дали знак, че ще пуснат инфо ако сделката мине. Само с това си обеснявам защо тази 'ювелирна' схема за изпиране на пари от корупция се забавя. ВАС може да пусне ще видим дали ШИШИ ще удари един корем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
Какви инвеститори?Тука некви софийски дришльовци се борят за едноцифрен процент комисион!Има и още 2-3 дето засега успяват да преперат некой и друг милион и номера им минава. Комисиона мине ли 10% от ЕЦБ ще им стъпят на главата и купоня приключва... инвеститори били...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 19
марин
преди 5 години
Според мен, това не е никак хубава новина за инвеститорите - настоящи и потенциални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Чиста случайност е, че сделката за нова телевизия и чез пропадат едновременно предполагам. Общото между тях е, че участват чехи и са спрени едновременно.Различното са купуващите и продаващите от вторите страни. На пръв поглед нямащи нищо общо. НИ-ЩО.На втори - прилича на репо-сделка. На кредит. С марджин - гинкиното предприятие от едната страна и голямо 'съфинансиране' (кредит) от ошфорки и банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 56 rate down comment 3
vankata89
преди 5 години
Горката Гинка съчувствам и. И аз знам какво е да нямаш енерго :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 5
national power
преди 5 години
Чудесна новина.Вън калинките и измамниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още