IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК предлага еднократна амнистия за търговците на горива от сивия сектор

Комисията отправи серия препоръки за подобряване на конкурентната среда

16:30 | 11.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мерки за оздравяване на пазара на горива предлага Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тя прие секторен анализ за пазара на бензин и дизел в България след решение от ноември 2018 г., предизвикано от публикации за поскъпване на горивата. Голяма част от цифрите и данните в публикувания публичен доклад обаче са заличени.

КЗК предлага серия от мерки, включително еднократна амнистия за сивия сектор като част от „механизъм за оздравяване на сектора“. 

„Това би могло да се осъществи, като с нормативен акт еднократно се даде възможност на предприятията от сивия сектор да хармонизират своята дейност с действащата нормативна уредба и да изпълнят доброволно неизпълнените до този момент данъчни, административни и др. задължения към държавните органи, отговорни за спазването на данъчното законодателство“, казва антимонополният орган.

Така според експертите неизрядните до този момент участници на пазара на горива от сивия сектор ще имат възможност да излязат на светло, без това да води със себе си последствия от санкции за минал период.

В анализа се проучват проблемите пред конкуренцията в сектора.

В изпратените до КЗК становища търговците на горива изтъкват, че основните бариери при вноса, търговията на едро и дребно са от правно-административен характер – нормативната уредба се променя непрекъснато. Като проблем пред вноса се посочва задължението за доставяне и разтоварване на горивата в данъчен склад. Ограничен е броят на участниците, които разполагат със складове със значителен капацитет, заради високата първоначална инвестиция. Следващият проблем е сивият сектор.

КЗК отправя следните препоръки за подобряване на конкурентната среда:

Данъчни складове

КЗК предлага да се създаде електронна платформа, от която в реално време вносителите на автомобилни горива да имат достъп до информация за свободни вместимости в складовете по Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) и складовете за задължителни запаси по Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти (ЗЗНН). За платформата могат да отговарят Агенция „Митници“ и Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

Комисията препоръчва на Агенция „Митници“ спешни мерки за изграждането на държавни данъчни складове (особено до гранични пунктове) по примера на Чехия и Португалия.

С цел навлизането на нови участници на пазара за съхранение на горива КЗК препоръчва ускоряване на процедурата по лицензиране и регистрация на складодържатели за целите на ЗАДС и ЗЗНН.

Мерки за оздравяване на сектора

КЗК препоръчва на финансовото министерство преразглеждане на нормативните и административни бариери, които Законът за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход създава (срещу последните промени протестираха малките търговци на горива – бел. р.).

Комисията предлага и възможност за облекчена процедура за движението на акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз, което зависи от Министерството на финансите. За целта са необходими двустранни споразумения с други държави членки на ЕС с цел създаване на облекчена процедура.

Следващото предложение е към икономическото министерство – в момента има Консултативен междуведомствен съвет към министъра на икономиката по Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. КЗК предлага решенията на съвета да бъдат подлагани на оценка за съответствие с правилата на конкуренцията.

Освен това Комисията предлага при въвеждане на нови нормативни, административни и финансови изисквания, които са свързани с нови инвестиции за бизнеса, да залегне принципът на предвидимост и по-дълги срокове, с които да се даде възможност на предприятията да изпълнят новите изисквания.

Предлага се да бъде завишен контролът върху качеството на горивата от страна на Държавната агенция за метрология и технически надзор.

В заключение, КЗК предлага да бъде сформирана работна група с представители от държавни органи, която да обсъди тези предложения и в разумен срок да бъдат приети мерки за преодоляване на конкурентните проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
asaco
преди 5 години
Смешницииии.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още