IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК пак отказа да разреши сделката на "Инерком" с ЧЕЗ

Антимонополната комисия е категорична, че не може да се произнесе, докато не приключи делото във ВАС

17:18 | 18.10.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа на „Инерком България“ ЕАД на Гинка Върбакова да образува ново производство по сделката с чешкото енергийно дружество ЧЕЗ.

С уведомление до антимонополната комисия "Инерком България" съобщава за намерението на дружеството да осъществи концентрация чрез придобиване на контрол върху предприятия от групата на „ЧЕЗ“ на Република Чехия в България.

В искането си Върбакова настоява пред КЗК да получи „безусловно” разрешeние за осъществяването на планираната концентрация, тъй като не се очаква тя да породи хоризонтални или нехоризонтални ефекти, които биха могли да окажат неблагоприятно въздействие върху конкуренцията и създаването на предприятие с господстващо положение.

Като мотив за искането си Гинка Върбакова посочва, че през август е извършена структурна промяна в „Инерком“, след което в дейността на групата не влизат производители на електрическа енергия.

Investor.bg напомня, че тогава Върбакова напусна бордовете на компаниите, които управляват фотоволтаичните ѝ паркове.

При първото производство за концентрация антимонополната комисия реши, че при евентуално придобиване на чешките активи от страна на "Инерком" има възможност за засилване на господстващото положение на обединената група. Това решение на антимонополистите бе обжалвано пред Върховния административен съд както от компанията на Върбакова, така и от чешкото дружество, но делото все още тече.

Сега в мотивите си Комисията, ръководена от Юлия Ненкова, посочват, че КЗК вече е била нотифицирана за същата сделка между същите страни, със същите предмет и цел и вече се произнесла. Решението ѝ не е влязло в сила, точно защото е във фаза на съдебно обжалбане.

"Наличието на висящо административно производство със същия предмет и с участието на същата страна, във фазата на съдебно оспорване, е абсолютна отрицателна процесуална предпоставка за образуване на ново производство пред административния орган", аргументират се от антимонополната комисия.

От КЗК защитават решението си, като се позовават на Административно-процесуалния кодекс, според който никой друг орган няма право да приеме за разглеждане дело, което вече се гледа от съда.

Според Комисията обаче преструктурирането в бизнеса на Гинка Върбакова има значение за разрешаване на спора, повдигнат пред магистратите, ”доколкото представляват факти, взети предвид от антимонополния орган при извършване на икономическия и правен анализ в обжалваното решение”.

От КЗК припомнят, че проверката за законосъобразност е предмет на образуваното и неприключило пред Върховния административен съд съдебно производство.

За "Инерком" остава възможността да обжалва пред ВАС новото решението на антимонополистите, като крайният срок за това е 25 октомври.

Делото във ВАС по решението на КЗК, с което се блокира сделката за активите на ЧЕЗ в България, е насрочено за 14 май 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Защото мотивът КЗК да не даде сега(за втори път) разрешение за сделката, е че първият им отказ се обжалва от Инерком пред ВАС и докато не излезе решение по обжалването им, не могат да дадат разрешение. Демек трябва да чакат решение на съда по първия отказ, а заседание по това е насрочено за 14 май 2019 година. А дали тогава ще има окончателно произнасяне или ще има отлагане или насрочване на ново заседание за след нови 6 месеца...времето ще покаже :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
geozahariev
преди 5 години
Защо 14-ти май 2019?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
neverland
преди 5 години
Хехе 14-и май догодина. Нека тарикатите да чакат :) Просто не разбират, че като като сеят ветрове и хитруват, след време жънат бури и ги удрят тях тарикатлъците им :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още