IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК иска по-добра регламентация на взаимодействието си с енергийния регулатор

Антимонополната комисия предложи промени в законопроекта за изменение на Закона за енергетиката

11:40 | 23.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По-добра регламентация на взаимодействията между Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поискаха от антимонополния регулатор в становище във връзка с предстоящите мащабни промени в Закона за енергетиката.

Текстовете предвиждат повече правомощия при контрола на търговията на едро с електроенергия, както и възможността енергийният регулатор да се произнася при сделки с над 20% от капитала на енергийните дружества в страната.

Според КЗК депутатите трябва да регламентират цялостно отношенията между двете институции, когато се налага да си сътрудничат – всеки в рамките на своята компетентност. В становището, публикувано на сайта на регулатора, е записано още, че в Закона за енергетиката трябва да бъде включено определение за регулаторен орган, за да бъдат избегнати противоречиви тълкувания на разпоредбите.

Според анализите възможността КЕВР да се намесва в сделки между енергийни дружества не засяга правомощията на КЗК и затова от регулатора не дават никаква препоръка в тази насока.

Антимонополният регулатор приветства и възможността зелените централи с мощност 4 и над 4 мегавата да излязат на свободния пазар, посочвайки че това е стъпка по отношение на либерализацията на енергийния пазар у нас.

Мащабните промени в Закона за енергетиката предвиждат и други важни промени, като например купуването на електроенергията за технологични разходи от борсата и т.н. Предложените промени вече минаха на първо четене в енергийната комисия и в пленарната зала и в момента се събират предложения за промени преди второто четене на закона в комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още