IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Първанов влиза в Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим"

Зам.-министърът на енергетиката заменя Румен Овчаров като представител на държавата в дружеството

13:40 | 31.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: &quot;Лукойл&quot;</em></p>

Снимка: "Лукойл"

Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов беше избран от акционерите на "Лукойл Нефтохим Бургас"  като  представител на държавата в Надзорния съвет на дружеството. Той ще замести на този пост Румен Овчаров. 

За работата си като член на Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ Красимир Първанов няма да получава възнаграждение, уточняват от Министерството на енергетиката. 

В края на 2016 година тогавашното правителство на Бойко Борисов оттегли Овчаров като представител на държавата в рафинерията, но предложението не влезе в сила, тъй като досега не беше одобрено от акционерите в компанията.

Приетите днес промени влизат в сила след вписване на решенията в Търговския регистър към Агенцията по вписвания. Справка показа, че заявлението още не е внесено в Агенцията. 

Чрез своя представител в Надзорния съвет държавата е собственик на т. нар. „златна акция“, която дава специфични права. Така държавата може да участва  при взимането на важни решения в дружеството, като например промяна на предмета на дейност, прехвърляне на дружеството на трето лице, съкращаване на щата и други.

Държавата притежава 1 акция Клас А с особени права от капитала на дружеството, на основание чл. 226 от Търговския закон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още