IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когенерациите първи ще тестват договорите за разлика при електроенергията

В момента се подготвят необходимите промени в Закона за енергетиката

17:08 | 01.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Подготвят се промени в Закона за енергетиката, с които от новия регулаторен период (01 юли 2018 г.) да бъдат приложени договорите за разлика за комбинираното производство на електроенергия. Това означава, че и високоенергийното производство ще може да излезе на борсата, стана ясно от дискусия в подкомисията за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) към Народното събрание.

Темата на дискусията беше цената на тока на свободния пазар, от която се оплакват работодателските организации.

Договорите за разлика са механизма за излизането на свободния пазар на производители, които имат договори за преференциално изкупуване на електроенергия. Освен когенерациите такива договори има за двата американски ТЕЦ-а в Маришкия басейн, както и централите, използващи възобновяеми енергийни източници.

Механизмът предвижда, че когато цената на свободния пазар е над договорената преференциална цена, разликата ще се покрива от специален фонд. Когато цената надвишава договорената, производителите ще възстановяват суми във фонда. По този начин ще може да се пристъпи и към пълната либерализация на електроенергийния пазар, защото задължителното изкупуване на електроенергия е пречка за отварянето на пазара.

Председателят на парламентарната комисия Валентин Николов (ГЕРБ) каза по време на дискусията, че когенерациите ще бъдат "пилотният проект", който ще покаже всички позитиви и негативи на договорите за разлика.

Целта е по-голяма конкуренция на свободния пазар и така да се регулират цените.

От Българската федерация на индустриалците и енергийните консуматори (БФИЕК) обясниха, че са се оплакали от по-високите цени, предлагани от търговците, и са поискали не контрол върху цените, а проверка как функционира пазара. "За нас е необяснимо защо поскъпва електроенергията", коментира председателят на Управителния съвет на организацията Константин Стаменов.

Председатерят на КЕВР Иван Иванов се съгласи, че цените на търговците действително са високи спрямо борсовите цени.

Той анонсира още, че до броени дни - на 6 февруари, ще бъде направена първата стъпка към внедряването на нова платформа за търговия в рамките на деня на енергийната борса. Това ще позволи и излизането на ВЕИ- производителите на организирания борсов пазар, след като бъдат изчерпани квотите, задължително изкупувани от Националната електрическа компания (НЕК).

Иванов запозна депутатите и с решението на енергийния регулатор за цената на природния газ от 1 януари 2018 г. КЕВР одобри повишение на цената на природния газ с 2,83%. От потребителски организации се оплакаха от невъзможността на потребителите да участват в определянето на цената на газа и поискаха договорът с "Газпром" да бъде публично оповестен.

Иванов беше категоричен, че в своята работа КЕВР спазва всички нормативни изисквания. По отношение на договора за доставка на руски газ "Газпром" не позволява той да бъде публичен.

Председателят на КЕВР уточни по повод делото за господстващо положение на руската компания в Централна и Източна Европа, че се чака отговор на "Газпром" относно направените възражения на страните. След това ще има нов кръг от преговори, които ще се водят от Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още