IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската CNNC официално е заявила интерес към АЕЦ "Белене"

Интерес към проекта има и Европейската инвестиционна банка, съобщи пред депутати енергийният министър Теменужка Петкова

12:51 | 16.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската държавна ядрена корпорация CNNC официално е депозирала писмо за интерес към проекта за АЕЦ "Белене", съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол. Компанията е депозирала писмото в Националната електрическа компания (НЕК) в средата на февруари.

Петкова припомни, че и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) също проявява интерес към финансирането на проекта, но има доста условности как той ще бъде структуриран финансово, каква ще бъде възвръщаемостта и печалбата му.

"Такъв проект изисква сериозна инвестиция, но и много добро структуриране, за да може да върне инвестициите, които са направени", допълни още енергийният министър.

Тя посочи, че писмото от китайската корпорация ще бъде включено в пътната карта за проекта, която Министерството на енергетиката готви по искане на Народното събрание. Документът трябва да бъде внесен до 30 юни.

От думите на Теменужка Петкова в пленарната зала стана ясно още, че оборудването за АЕЦ "Белене" вече е на площадката на бъдещата централа. Строят се нужните навеси, които да защитят съоръженията, съхранявани на открито, от неблагоприятните метеорологични условия.

По проекта България вече е похарчила 3 млрд. лева - за площадката и оборудването. Той също така е нотифициран пред Европейската комисия през 2007 г.

"Всички предпоставки са налице, че това е тема, която е на дневен ред и която трябва да решим с широк консенсус", допълни Петкова.

Заради направените разходи в енергийното министерство се работи активно, увери ресорният министър.

"Не бихме искали да се повтори историята със старото оборудване, което престоя 20 години на площадката на АЕЦ "Белене", след което го върнахме обратно за жълти стотинки. Категорично - подобна грешка не трябва да допускаме", каза още Теменужка Петкова.

Китайската CNNC е държавна компания, управлявана директно от централното правителство на страната. Тя е създадена през 1955 година и е първата компания, която е построила ядрена централа на територията на Китай, става ясно от сайта на китайската корпорация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
И нито един осъден...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
DarkStar
преди 6 години
Как няма да имат интерес... такъв корупционен проект с дългосрочно източване не е за изпускане.... само дето не е луд тоя дето яде баницата, ами тоя дето му я дава....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Тия строят много бързо.Ако ги пуснат тях още догодина по това време ще почнат с пусковите изпитания на реакторите и на първите китайски лунни експедиции излитащи от плошадката на АЕЦ Белене :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 6 години
CNNC ... не е зле , на тия китайци и рушветите им са както си трябва - 260млн.$ :))) и то това което са хванали и на самите червени вождове им се е видяло много . то ясно що наште към тях са се насочили :))) . как го казват : "депозирано писмо за интерес към проекта" ... м/у другото идват ли някакви избори ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 10
fon
преди 6 години
Нито един лев вложен в Белене няма да се изплати обратно. Шефчович ви го каза, няма как 2030-та България да има задължителните 30% от ВЕИ и два АЕЦ-а. *** продажни, ще закопат България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още