IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР ще следи изкъсо приходите на "Булгартрансгаз" след новите цени от октомври

Мярката е във връзка с новия модел на ценообразуване на газопреносното дружество

16:33 | 27.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще следи приходите на "Булгартрансгаз" всеки месец от 1 октомври. Тогава ще влезе в сила новата методика за определяне на цените за пренос на природния газ.

Промяната е по европейски регламент, но предизвика притеснения от страна на бизнеса у нас заради повишаването на цената за пренос на природен газ. От регулатора са се ангажирали при констатирани изкривявания и диспропорции да разгледа възможностите за промяна в методиката, съобщават от Министерството на енергетиката.

Тази договорка е постигната на среща между енергийния министър Теменужка Петкова, председателя на КЕВР Иван Иванов и представители на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

По първоначални изчисления новият входно-изходен модел на цените на "Булгартрансгаз" ще повиши цената за пренос на газа с между 0,4% и 2,4%. Иванов уточни пред Investor.bg преди дни, че най-голямо ще е повишението за клиентите на компанията, които имат неравномерно потребление. Сред тях са топлофикационните компании.

До края на годината обаче няма да има промяна в цената на парното и електроенергията, произведена по комбиниран способ от централите,защото това повишение ще бъде компенсирано от намаляването на цената на природния газ, което се очаква от 1 октомври.

От Министерството на енергетиката припомнят, че новият метод за определяне на цената за пренос се налага от европейските правила. Страната е заплашена от глоба, ако не изпълни своето задължение.

По време на срещата по-рано днес представителите на бизнеса поискаха строг и прозрачен текущ контрол върху модела и регулярни разговори, ако са необходими промени, посочват още от институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още