IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР ще решава на 30 юли дали да одобри Десетгодишния план на „Булгартрансгаз“

Планът на „Булгартрансгаз“ включва осигуряване на междусистемна свързаност с други страни, диверсификация на маршрутите и увеличаване на преносния капацитет

14:12 | 28.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На закрито заседание на 30 юли Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще реши окончателно дали да одобри Десетгодишния план за развитие на газопреносните мрежи за периода 2020-2029 г. на държавното енергийно дружество „Булгартрансгаз“ ЕАД, съобщава енергийния регулатор.

Съгласно Закона за енергетиката КЕВР одобрява Десетгодишен план за развитие на преносната мрежа, внесен от дружеството, като наблюдава и контролира изпълнението му. Задължението за разработване на десетгодишни планове за развитие на мрежата от операторите на газопреносни системи на територията на Европейския съюз (ЕС) е предвидено в Директива на Европейския парламент и на Съвета от 13 юли 2009 г. 

В Десетгодишния план на „Булгартрансгаз“ за развитие на мрежите за периода 2020-2029 г. се отбелязва, че наличието на организиран пазар на природен газ подобрява условията за поддържане на конкурентна, прозрачна и недискриминационна търговия и постепенно отпадане на регулираната цена на природния газ. Заедно с това със създаването на борсов пазар на природен газ в България се стимулира създаването на либерализиран пазар, реална конкуренция в сектора и постигане на конкурентни цени.

Във връзка с търсенето на капацитет и източници за задоволяване на търсенето на природен газ в България за периода 2020-2029 г. и гарантиране сигурността на доставките на природен газ, в плана на „Булгартрансгаз“ се изтъква  значителния напредък за осигуряване на междусистемна свързаност с газопреносните системи на съседните страни, повишаване на капацитетите за пренос и осигуряване на възможност за снабдяване с природен газ в страната по различни маршрути. А предвидените за периода 2020 – 2029 г. инвестиции ще допринесат за постигането на повишаване и гарантиране на техническата сигурност, безопасност и надеждност на газовата инфраструктура, както и за посрещане на очакваното нарастващо търсене на природен газ в страната и региона.

Предстои след завършването на Междусистемната газова връзка „Гърция-България“ тя да бъде присъединена към националната газопреносна мрежа, а през 2022 г. е предвидено да бъде готов и интерконекторът със Сърбия.

В Плана е заложена и модернизация на четири компресорни станции (КС) по транзитната преносна система, две КС станции по националната газопреносна система, както и на автоматични газорегулиращи станции.

Предвидени са също сериозна реконструкция, рехабилитация и модернизация на Подземното газохранилище „Чирен“,  както и основни ремонти и подмяна на преносни газопроводи и газопроводни отклонения.  До края на 2021 година трябва да приключи и разширението на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ от българо-турската до българо-сръбската граница, а също и ремонтът на голяма част от северния полупръстен на магистралния транзитен газопровод. Важен елемент в Десетгодишния план са и дейностите за осигуряване на достъп до природен газ на нови общини и на нови крайни потребители, което ще допринесе за подобряване на качеството на живот, енергийна ефективност и спазване на екологичните норми.  Заложено е изграждането на нови газопроводни отклонения, които да снабдят със синьо гориво нови потребители в общините Свищов, Панагюрище, Пирдоп, Банско и Разлог, Хисаря, Карлово и Сопот.

От страна на „Булгартрансгаз“ поясняват, че изграждането на инфраструктура за съхранение и транспорт на малки обеми втечнен природен газ не е предмет на Плана на компанията и не касае дейността "пренос на природен газ по газопреносната мрежа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още