IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР се подготвя да изведе на свободния пазар и ВЕИ с мощност над 1 MW

Проектът за изменение на правилата за търговия с електроенергия ще бъде обсъждан до 9 март

10:41 | 10.02.20 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъжда с всички заинтересовани лица приетия от нея на 20 ноември 2019 г. проект на Правила за изменение и допълнение на Правилата за търговия с електрическа енергия, като една от основните промени, които се предвиждат, е свързана с ускоряване на либерализацията на свободния пазар на електроенергия чрез задължаване на производителите с инсталирана мощност от 1MW до 4MW да продават цялото произведено количество енергия на различните сегменти на организирания борсов пазар, се посочва в доклад на дирекции „Електроенергия и топлоенергия“ и „Правна“ към Комисията. 

Според въпросния доклад причините за приемане на ПИД на ПТЕЕ са свързани с разширяване на процеса на либерализация на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), като „задължението на производителите на електрическа енергия, произвеждана от възобновяеми източници и от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия да продават цялото произведено количество електрическа енергия на различните сегменти на организирания борсов пазар следва да се прилага и спрямо тези с обща инсталирана мощност от 1 MW до 4 MW“.

Според дирекциите се налага реорганизация на работата на балансиращия пазар, по-конкретно на структурата и състава на балансиращите групи, на възможността за обединение на балансиращите групи, както и на дейността на координаторите на балансиращи групи.

Предложените промени, касаещи БНЕБ, са „необходими“ във връзка с предстоящата интеграция на българската пазарна зона със съседните такива в сегменти „ден напред“ и в „рамките на деня“, се посочва още в доклада.

Според дирекциите са необходими и изменения в глава пета, шеста и девета на ПТЕЕ във връзка с въвеждането на нов вид участник на балансиращия пазар – „агрегатор на група от обекти“.

В доклада се подчертава нуждата от разширяване на обхвата на чл. 29 и чл. 31а, ал. 1 от ПТЕЕ по отношение и на други съоръжения за съхранение на енергия, освен ПАВЕЦ, предвид липсата на регламентация и очакваното скорошно навлизане на такъв тип обекти.

С измененията и допълненията на Закона за енергетика (ЗЕ) от 08.10.2019 г. е създадена нова т. 42 в чл. 21, ал. 1 от ЗЕ, с която се регламентира правомощие на КЕВР да одобрява правила за работа на организиран борсов пазар на електрическа енергия по предложение на оператора на борсовия пазар, което налага извършването на промени в глава четвърта „Борсов пазар на електрическа енергия“.

При отчитане на постигнатите резултати от работата на електроенергийната система и пазара на електрическа енергия за периода след последните изменения на ПТЕЕ  са установени непълноти и неточности в настоящата редакция на акта, както и наличието на разпоредби, създаващи възможност за извършване на злоупотреби, подчертават от дирекциите.

„В тази връзка възникна необходимост от прецизиране на разпоредби на глава осма от ПТЕЕ относно реда и условията за смяна на доставчик на електрическа енергия и на координатор на балансираща група и правилата за снабдяване от доставчик от последна инстанция и премахването на възможността за прехвърляне на отговорността за балансиране по чл. 56а, ал. 10 от ПТЕЕ“, се посочва в доклада.

Според документа с предложените изменения се създават необходимите нормативни предпоставки за реалното участие на производителите от ВИ и ВЕКП с обекти с обща инсталирана електрическа мощност от 1 MW до 4 MW на организиран борсов и на балансиращ пазар. В проекта на ПИД на ПТЕЕ и по-конкретно промените в глава пета от ПТЕЕ се регламентират ясни правила и условия за участие на тези производители на електроенергийната борса с цел от една страна предотвратяване в значителна степен на възможностите за злоупотреби и извличането на неполагащи се изгоди, а от друга – създаване на сигурност и увереност в  4 пазарните участници, че постигнатите резултати се дължат действително на обективни фактори, а не на непазарни такива.

„В резултат от създаването на необходимите условия за фактическото участие на производителите от ВИ и ВЕКП с обекти с обща инсталирана електрическа мощност от 1 MW до 4 MW на организирания борсов пазар ще се увеличи неговата ликвидност, а оттам и атрактивността и стабилността на пазара. По-високите търгувани обеми ще доведат съответно и до търсенето/предлагането на по-голям брой и по-разнообразни борсови продукти, отговарящи в най-голяма степен на портфолиото на съответния търговски участник, което ще даде допълнителен тласък в развитието на борсовата търговия“, посочват дирекциите.

Според тях участието на агрегатори на група от обекти ще повиши конкуренцията между доставчиците на балансираща енергия за бърз (минутен) и бавен (студен) резерв за заместване, а оттам и възможностите за независимия преносен оператор да балансира отклонението от планираните/договорените графици за производство и потребление на електрическа енергия при оптимално ниво на цените за тези услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
В момента ако имаш малък бизнес и харчиш да кажем ток за 1000лв. на месец ти е много изгодно да си праснеш 30киловата панели с хибриден инвертор които да ползваш само когато има слънце. Инвестицията се връща след около 4-5 години и то ако се запази сегашната цена на тока :) Скоро ще въведат данък ако ползваш соларен ток защото няма да може държавата да ти взема 20% :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Frosty
преди 4 години
1 киловат електроенергия произведен от соларките излиза около 60 - 70 стотинки в най-добрия случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Сичко натам отива... Сега остава да се намерят и мераклии да го плащат тока от големите батерии... ;)Иначе, на тебе специално и на тебеподобните ти тука изобщо не ви требват големи батерии... даже и без малки ше минете - за мозъчната ви продукция ше ви стига тока и от USB-кабела... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
"В доклада се подчертава нуждата от разширяване на обхвата на чл. 29 и чл. 31а, ал. 1 от ПТЕЕ по отношение и на други съоръжения за съхранение на енергия, освен ПАВЕЦ, предвид липсата на регламентация и очакваното скорошно навлизане на такъв тип обекти."мдааа ... скоро и у нас ще има големи батерии ... подготвяме регулаторната рамка за интегриране на по-голям процент ВЕИ в мрежата ни ... дано не изработят някое недоносче с цел запазване на статуквото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още