IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР решава в сряда за поскъпването на газа

Днес се проведе открито заседание относно ценовото заявление на „Булгаргаз“ за утвърждаване на цената на газа за септември

14:06 | 15.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще реши в сряда (16 септември) дали да одобри ценовото заявление на държавната компания „Булгаргаз“ ЕАД относно цената на природния газ, става ясно от прессъобщение на енергийния регулатор.

В рамките на днешния ден беше проведено открито заседание на КЕВР, на което присъстваха представители на "Булгаргаз". По време на срещата страните са обсъдили предложението на държавното енергийно дружество за покачване на цената на природния газ, по която общественият доставчик ще продава енергийния ресурс на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Цената, която "Булгаргаз" предлага за септември, е 22,46 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). 

По-рано компанията поиска да бъде прекратено административното производство, образувано по заявленията на обществения доставчик за утвърждаване на цената на природния газ за настоящия месец. В крайна сметка КЕВР прекрати административното производство за утвърждаване на цена на природния газ за септември.

На 11 септември „Булгаргаз“ внесе ново ценово заявление, което наложи енергийния регулатор да проведе нова административна процедура за утвърждаване на цена, по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.   

На откритото заседание изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов подчерта, че докладът на дружеството обективно отразява предоставената към заявлението информация, свързана с образуването на цената на природния газ от 1 септември 2020 г.  

Окончателното решение за утвърждаване на цена за месец септември, по която „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, КЕВР ще вземе на закрито заседание на 16 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още