IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР проверява инвестициите на газоразпределителните дружества

Работни групи проверяват по документи и на място - прави се оценка на реално направените инвестиции по пазарни цени

17:30 | 06.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е създала работни групи, които да проверят инвестициите, направени от газоразпределителните дружества. Това съобщи председателят на Комисията Иван Иванов пред депутатите от подкомисията, която следи работата на регулатора.

Иванов уточни, че дружествата в този енергиен сектор са представили първите си бизнес планове с инвестиционни намерения през 2016 година, а след отчетите им за извършената работа, подадени през пролетта, се проверява и изпълнението на инвестициите.

Проверката е и по документи и на място - прави се оценка на реално направените инвестиции по пазарни цени, увери още председателят на КЕВР.

Подобни проверки показаха неизпълнение на заявките за инвестиции на електроразпределителните и електроснабдителните дружества. Иванов обясни пред депутатите, че програмите са коригирани и неизпълнението е отчетено в ценовото решение от 1 юли 2017 година.

Иванов направи и кратък коментар относно ценовите решения от 1 април - за цената на газа и на топлофикационните услуги. На 4 юли Административния съд в София даде ход на делото, заведено по искане на прокуратурата. Съдът е изискал договора за доставка между "Булгаргаз" и "Газпром", за да прецени дали решението на енергийния регулатор е законосъобразно. Иванов каза, че до дни КЕВР ще предостави исканите документи.

По-рано депутатите от енергийната комисия изслушаха ресорния министър Теменужка Петкова по делото, заведено от "Овергаз" в Европейската комисия, заради отказ на достъп до газовата мрежа. След заседанието участниците отказаха коментари, посочвайки, че това може да окаже влияние върху хода на делото в Брюксел. На заседанието участва и вицепремиерът Томислав Дончев.

Заради този казус преди седмица прокуратурата повдигна обвинения срещу един от бившите председатели на енергийния регулатор - Ангел Семерджиев. Очакванията са, че ЕК може да наложи глоба на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" до 200 млн. евро. Двете дружества са ограничавали достъпа на частното газово дружество до мрежата и съоръженията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още