IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР планира да увеличи годишната цена на топлинната енергия от 1 юли

В четвъртък енергийният регулатор ще проведе открито заседание по темата

17:01 | 03.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Топлинната енергия може да поскъпне от 1 юли тази година спрямо в момента действащите цени в страната, които бяха обявени в началото на май, посочват от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), позовавайки се на направени изчисления в свой доклад

Предвижда се най-голямо увеличение в цената за София – с 22%, като столицата е следвана от Бургас, Враца и Разград, където ценовото повишение е между 15 и 18 на сто. За Велико Търново поскъпването на топлинната енергия ще бъде с 9%, докато за Варна и Плевен то е съответно 8% и 3 на сто. За Пловдив е предвиден спад в цената с 2%.

В четвъртък (4 юни) енергийният регулатор ще проведе открито заседания относно своя доклад, който касае бъдещата едногодишна цена на парното и топлата вода.

Предложенията за нови цени на топлинната енергия са формирани на базата на изготвени от регулатора прогнозни цени на природния газ и се предвижда да важат до 1 юли 2021 г.

В своето заявление за утвърждаване на цените на електрическата и топлинната енергия към КЕВР „Топлофикация София“ ЕАД отбелязва, че предложението ѝ е формирано на базата на тенденциите при потреблението на енергия през последните години.

„Топлинната енергия за разпределение, консумирана от клиентите през базовата 2019 г. е в размер на 3 540 691 MWh и е със 7,1% по-малко спрямо заложените продажби през предходния ценови период“, посочват от топлофикационното дружество.

Компанията изтъква, че технологичните ѝ разходи през 2019 г., по отношение на преноса, са увеличени спрямо планираните и възлизат на 933 800 мегаватчаса (MWh), което е увеличение с около 6,9%.

Дружеството очаква ръст от 5,57% на продажбата на топлинна енергия за тази година спрямо 2019 г., като количеството продадена енергия се прогнозира да достигне 3 737 998 MWh.

„Въпреки нарастващия брой клиенти, продадената топлинна енергия нараства с по-малки стойности поради мерките за енергийна ефективност, предприети при крайните клиенти“, изтъкват от компанията, като се добавя, че друг фактор, който влияне върху количеството продадена енергия, е топлото време.

„Топлофикация София“ ще отдели около 4,5 млн. лв. за разходи за ремонтна дейност в производството, като за новия регулиран период се планира и 9% ръст на разходите за заплати и възнаграждения на служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още