IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР одобри цената на природния газ за второто тримесечие

Цените на топлинната енергия и електричеството от регулирания пазар ще останат непроменени до края на въпросното тримесечие

14:42 | 28.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Комисия за енергийно и водно регулиране</em></p>

Снимка: Комисия за енергийно и водно регулиране

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цената на природния газ за второто тримесечие на настоящата година в размер на 45,17 лв за мегават час (без акциз и ДДС), посочват от енергийния регулатор в съобщение до медиите. 

Комисията взе това решение във връзка с подаденото от „Булгаргаз” ЕАД заявление за утвърждаване на цена за второто тримесечие на 2019 г., по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

Въпросната цена е с 0,83% по-висока от цената за първото тримесечие на 2019 г., като в нея са включени компонента „цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи“ в размер на 44,35 лв за мегаватчас, компонента за дейността „обществена доставка“ в размер на 0,69 лв за мегаватчас и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото в размер на 0,13 лв за мегаватчас, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните снабдители.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР се е съобразила с условията, залегнали в действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром Експорт".

В ценообразуващата формула по договора се отчита движението на цените на алтернативните на природния газ горива - мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1%, на световните пазари за последните 9 месеца.

При определяне на цената се отразяват и промените в курса на щатския долар спрямо лева, калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие.

Независимо от повишението с 0,83%, за битовите и за стопанските потребители, ползващи природен газ, реалното увеличение ще бъде около 0,5%, тъй като останалите компоненти, формиращи цената на услугата - цена за достъп, пренос, разпределение и снабдяване, не се променят, посочват от регулатора.

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия.

Без промяна остават и цените на електрическата енергия за битовите и небитовите потребители на регулиран пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Coalport
преди 4 години
Като си отворя една платформа за търговия, виждам че цената на пр.газ е същата като миналогодишната по това време.. После се сещам, че нашите регулатори са по-хитри и не гледат цената на газта, защото е много волативна, а тази на брента, вероятно за да ни предпазят от шокове. Обаче като погледна и брента не се различава като цена от същия период на миналата година. Поглеждам историята на цената в сайта на Булгаргаз, и а изненада - цената за потребител е с 33% по-висока от миналата година.Въпрос - коя цена според вас е определяща за КЕВР и Булгаргаз за определяне на цената на газта.Предположение - може би тази на Турската лира.Извод - Иво Христов не е прав, *** сме 99%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още