IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР не се отказа от сметките си за цената на газа от 1 юли

Енергийният регулатор не прие възраженията на "Булгаргаз", че надвзетите приходи са само на хартия

18:29 | 29.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не се отказа от сметките си за повишението на цената на природния газ през третото тримесечие. Повишението ще бъде от 10,81%, тоест клиентите на "Булгаргаз" ще продава суровината на своите клиенти при цена от 400,95 лева за 1000 куб. метра без акцизи и ДДС.

Газовата компания поиска 18,05% повишение на цената от 1 юли. От регулатора обаче направиха отрицателна корекция в размер на 13 млн. лева заради надвзети приходи на "Булгаргаз" през 2017 година.

По време на открито заседание в регулатора от компанията уточниха, че тези "надвзети приходи" са само на хартия. Те представляват разликата между предварителните заявки на клиенти и реалното им изпълнение.

От КЕВР обаче не вземат предвид това възражение. От регулатора посочват още в своето съобщение, че цената на газа в България се формира на база на договора между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт". Във формулата се взима предвид движението на цената на петрола и на алтернативните горива на световните пазари.

По-високата цена на природния газ ще доведе до поскъпване на цената на топлинните услуги. В какъв размер ще бъде увеличението ще стане ясно на 1 юли. Тогава КЕВР ще съобщи и каква ще бъде промяната в цената на електроенергията за новия регулаторен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още