IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР намали цената на природния газ за август и септември 2019 г.

Понижението е с близо 35%

20:59 | 11.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие понижение на цената на природния газ с близо 35% със задна дата за август и септември 2019 г., гласи съобщение на сайта на комисията.

Цената за периода 5-31 август 2019 г. е с 34,79% по-ниска спрямо утвърдената от регулатора, а тази за септември е намалена с 34,32%.

Решението за този ход е взето на закрито заседание на 8 май във връзка с подадените от „Булгаргаз“ ЕАД заявления за утвърджаване на цени за двата месеца.

Промените са свързани с новите условия на договора за доставка на руски газ между „Газпромекспорт“ и „Булгаргаз“, предвиждащи възстановяване на суми за 8 месеца назад, припомня БНР.

През следващите две седмици предстои КЕВР да определи по-ниски цени от октомври 2019 г. до март 2020 г.

„Булгаргаз“ пък след това ще трябва да направи свои изчисления колко трябва да върне на своите клиенти, голяма част от които са топлофикационните дружества.

Очаква се и в отделно решение Комисията за енергийно и водно регулиране да посочи и с колко да се понижи цената на топленергията за целия изминал период.

След това топлофикационните дружества ще приспаднат определени суми от сметките за топла вода и парно на своите клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още