IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР иска всички сделки с ток извън регулирания пазар да минават през борсата

Регулаторът няма решение как зелените централи ще излязат на борсата дори и с въвеждането на сегмента за търговия в рамките на деня

16:02 | 02.11.17 г.
<p>
	Председателят на КЕВР Иван Иванов. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Председателят на КЕВР Иван Иванов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Всички сделки с електроенергия извън регулирания пазар трябва да минават през Българската независима енергийна борса (БНЕБ), съобщи по време на дискусия, организирана от сп. "Ютилитис", председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той поясни, че за целта са нужни промени в Закона за енергетиката и прогнозира, че това може да стане до края на годината. Правилото ще важи за производители с инсталирана мощност над 5 мегавата.

Предложението се съгласува с енергийната комисия в Народното събрание и очакванията са това предложение скоро да бъде внесено официално. Пред журналисти Иванов коментира, че очаква тази идея да срещне съпротива. Според него обаче това е гаранция за повишаването на прозрачността на пазара.

Целта на подобни промени е и да се увеличи ликвидността на енергийната борса, което е един основните проблеми за БНЕБ. Участниците в дискусията обясниха, че на борсата са регистрирани много търговци и единици производители на електроенергия.

Някои от ограниченията са и технически. Мартин Тафров от АЕЦ "Козлодуй" каза, че мощностите на централата не са гъвкави и тя не може самостоятелно да се балансира. АЕЦ "Козлодуй" изпълнява квотата си по ангажиментите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в делото на ЕК за монопол на пазара чрез Националната електрическа компания (НЕК).

Тафров даде като пример, че включването на VI блок след плановия ремонт преди дни е отнело 4 часа повече от планираното, а това е довело до загуби от 1,2 млн. лева. При ангажименти за борсата в този момент централата не би могла да осигури нужната енергия.

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков обясни пред журналисти, че предложения всички сделки извън регулиран пазар да минават през борсата към този момент не са внасяни в Министерството. Той обясни, че във ведомството подкрепят мерки за повишаване ликвидността на борсата, които ще създадат по-изгодна "реперна цена". Тя ще се използва от Фонда "Сигурност на електроенергийната система" при покриване на разликите между цената на пазара и цената в преференциалните договори на част от производителите.

Схемата е част от предложенията на Световната банка за либерализацията на пазара у нас.

От началото на 2018 г. БНЕБ планира да стартира нов сегмент - за търговия в рамките на деня. Това също е стимул за увеличаване на броя на производителите на борсата и по принцип дава възможност на зелените централи да излязат на борсата.

Експертът от КЕВР Пламен Младеновски обаче отбеляза, че проектът за последните промени в Правилата за търговия с електроенергия не дава крайно решение как ВЕИ-централите ще излязат на борсата преди достигането на нетното балансиращо производство (исторически през септември или октомври в текуща година).

Сегментът за търговия в рамките на деня трудно се въвежда при хибриден пазар, т.е. при наличието на регулиран пазар, поясни експертът, който е част от работната група, разработила промените.

Новите правила ще бъдат подложени на обществено обсъждане в регулатора през следващата седмица.

За пълната либерилизация на пазара са нужни промени в Закона за енергетиката. В началото на октомври депутатът от ГЕРБ Валентин Николов коментира пред Investor.bg, че подобни промени се очакват едва през лятото на 2018 година. Иван Иванов отчете днес, че законодателните промени трябва да дадат пътната карта за пълното отваряне на пазара, включително и "обозримите срокове за либерализацията".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още