IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР: Има риск природният газ и парното да поскъпнат от 1 октомври

В момента "Булгаргаз" прогнозира увеличение на цените на природния газ за последното тримесечие на тази година с около 15 на сто

11:37 | 23.08.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Има риск за увеличение на природния газ от 1 октомври. Това зависи от цената на суровия петрол на световните пазари. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, цитиран от БТА.

Иванов поясни, че на 10 септември очаква да получи окончателното заявление за цени от страна на "Булгаргаз".

В момента газовата компания прогнозира увеличение на цените на природния газ за последното тримесечие на тази година с около 15 на сто. Той поясни, че КЕВР ще се съобрази с направеното заявление, но то ще бъде щателно анализирано и проверено от страна на експертите и до края на септември Комисията ще се произнесе каква ще бъде цената на природния газ за последното тримесечие.

Председателят на КЕВР обяви, че със сигурност ще има повишение на цената на природния газ, но не пожела да коментира точно с колко. "Възможностите на Комисията са силно ограничени, преди всичко трябва да проверим начина, методиката на изчисленията и да намерим дали предложената цена е в съответствие с договора, който има между "Газпром-Експорт" и "Булгаргаз", за доставка на природния газ", добави Иван Иванов и допълни, че движението на цените на суровия петрол и на курса на долара са в неблагоприятна посока.

Иван Иванов посочи, че ако се наложи увеличение на парното, то ще стане в началото на отоплителния сезон. Той изтъкна, че КЕВР има много повече инструменти за въздействие върху цената на тока, но не и върху цената на природния газ, която от своя страна оказва влияние върху цената на топлинната енергия.

Председателят на КЕВР изтъкна, че ако има значително увеличение на цената на природния газ, това автоматично ще повлияе и на цената топлинната енергия. Иванов не пожела да прогнозира точно в какви граници ще бъде увеличението на цените на парното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 38 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Бих предположил, че мнението ти е проява на сарказъм, тъй като вече сме надвишили желаната стойност от 2% инфлация. В този случай не важи правилото "колкото повече, толкова по-добре".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 5
ert
преди 5 години
Че това не е лоша новина, нали искаме да се стимулира инфлацията? В ЕС що евра печатаха и печатат само и само да се доберат до тази пуста инфлация, а при нас ни идва наготово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още