IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР и енергийното министерство проверяват пернишкия ТЕЦ заради скъсаната дига

Експертните екипи ще проверят техническото състояние и експлоатацията на съоръженията, както и спазването на издадените лицензии за производство на енергия

13:40 | 12.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Съвместни екипи на Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) стартират извънредна проверка в „Топлофикация-Перник“ АД.

Инцидент преди няколко дни със скъсана стена на шламохранилището  на комплекса остави жителите на града без топлоподаване. 

Заповедта на енергийния министър Теменужка Петкова регламентира да бъде проверено техническото състояние и експлоатацията на трети парогенератор и спомагателните съоръжения към него, както и газовото стопанство на дружеството. Резултатите от проверката трябва да са готови до 15 май.

Назначената със заповед на председателя на КЕВР Иван Иванов работна група ще провери дали се спазват издадените лицензи за производство на топлинна и електроенергия и за пренос на топлинна енергия. Резултатите от това трябва да станат известни до края на този месец.

Investor припомня, че на 7 май се скъса стена на шламохранилището, където се съхраняват отпадните води от производството. Няколко блока в пернишкия квартал “Калкас“ бяха евакуирани заради тежката авария.  Впоследствие бе решено на „Топлофикация-Перник“ АД да работи на природен газ.

Проверката на институциите цели възникналият проблем да бъде отстранен в най-кратки срокове, така че топлоподаването в град Перник да се възстанови. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още