IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР е избрана за представляващ на балканския Консултативен форум

България, Гърция, Сърбия, Македония и Черна гора са участниците във Форума

10:43 | 02.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Комисия за енергийно и водно регулиране</em></p>

Снимка: Комисия за енергийно и водно регулиране

Комисията за енергийно и водно регулиране е била избрана за представляващ на новосъздадения Консултативен форум на националните регулатори на държавите от Балканския полуостров. Това е било решено в събота на среща на председателите на енергийните и водни регулатори на България, Гърция, Сърбия, Македония и Черна гора в Солун. 

Подписано е споразумение за учредяване на новата организация, като КЕВР беше представена от Александър Йорданов и Евгения Харитонова, както и от експерти от дирекции „Електроенергетика“ и „Природен газ“.

Инициативата за създаването на подобен форум е била издигната от КЕВР на проведената в началото на март тази година Регионална среща на балканските енергийни регулатори във Велико Търново, на която е постигнато общо съгласие.

Като основни цели на Консултативния форум се посочват засилването на сътрудничеството между държавите членки за развитието на стабилна регулаторна и пазарна рамка, която да допринася за инвестициите в газовия, електроенергийния и водния сектор и за осигуряване на конкурентни услуги за потребителите.

Със споразумението се създава ръководен орган на Форума – Съвет на регулаторите, в който участват висши представители на националните учредители. Той ще провежда ежегодни срещи през есента, на които ще приема основна рамка за дискусиите за следващите две години по теми от приоритетно значение за участниците.

„Председателството на Форума е признание за нарастващата роля в регионален мащаб на българския енергиен и воден регулатор“, заяви след срещата членът на КЕВР Александър Йорданов.

Според него това ще подпомогне процесите на либерализация на газовите пазари и в страните от региона, които не членуват в Европейския съюз (ЕС), като ще създаде предпоставки за конкурентни цени и намаляване на енергийната зависимост в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още