IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се промени за ВЕИ производителите от 1 юли?

Подкрепата за нови ВЕИ мощности се пренасочва от инвеститора към крайните потребители, пояснява Меглена Русинова от Българската фотоволтаична асоциация

09:31 | 03.07.19 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

От началото на месеца подкрепата за нови ВЕИ мощности се пренасочва от инвеститора към крайните потребители и така задължението към обществото намалява.

„Очакваме, че от новата регулация ще се възползват потребители и ще имат необходимост да намалят разходите си за енергия в крайната си продукция“, заяви Меглена Русинова, председател на УС на Българска фотоволтаична асоциация, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Продължаваме либерализацията на електроенергийния пазар. ВЕИ производителите виждаме в това перспектива за нови проекти изцяло на пазарни цени. Промените от вчера за ВЕИ производителите с инсталирана мощност над 1 мегават пряко означават, че вече с краен срок 1 октомври всеки производител на зелена енергия може да продава енергията си на организирания борсов пазар, сключвайки договор с Фонд сигурност на електроенергийната система за доплащане или компенсиране с премия", заяви гостът.

Досега ние продавахме на регулирания пазар за домакинствата съгласно сключените дългосрочни договори с крайните снабдители или с НЕК, посочи Меглена Русинова. "Но това не може да продължава, тъй като България е задължена да либерализира своя енергиен пазар, за да можем от 2021 г. да се възползваме от всички възможности на четвъртия енергиен пакет на ЕС", изтъкна тя.

Русинова се надява и създаването на Българска газова борса да допринесе за диверсификация на доставчиците и за намаляване на крайната цена за потребителите. 

"Ако искаш да инвестираш с цел възвръщаемост от гледна точка на продажба на електрическа енергия, за фотоволтаичните централи у нас заедно с намалените разходи за инвестицията още през следващата година с покачването на цената на електроенергията ще има смисъл от подобни инвестиционни проекти. Инвестицията в един мегават фотоволтаична централа има смисъл при средна цена на борса от около 110-115 лв. за мегаватчас, а сега е 96 лв и 35 ст. по изчисления на КЕВР за следващия едногодишен период".

Повече вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още