IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се реши проблемът с въглищните централи?

Мини и ТЕЦ "Марица Изток" няма да спрат работа, уверяват експерти

09:44 | 30.11.18 г. 4
Как ще се реши проблемът с въглищните централи?

Има ли опасност за енергийната система и как може да се разреши проблемът с въглищните централи без да се отдалечи България от борбата с глобалното затопляне? Миньори и енергетици от Мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток" 2 вчера протестираха в центъра на София.

Те преминаха покрай ресорните министерства и поискаха държавата да им гарантира работата в комплекса, който е пред финансов колапс.

"Българските потребители не бива да се притесняват, тъй като не е толкова лесно държавата да остане без ток. Без въглищните централи в Югоизточна България обаче електроенергийната ни система трудно би могла да се справи както с мощностния, така и с енергийния баланс", каза пред Bulgaria ON AIR бившият директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Валентин Колев.

Вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери протестиращите, че държавните Мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток" 2 ще продължат да работят нормално. Тя уточни, че  очаква безсрочно изключение от новите екоправила.

"Трябва да бъдат направени реформи в енергетиката. Очевидно е, че животът на тези централи е към своя край и е време понятието "справедлив енергиен преход" да се въведе и у нас. А хората не бива да се страхуват от него", отбеляза Тошко Тодоров от сдружение "За Земята".

Експертът по устойчиво развитие Боян Рашев пък коментира, че не разбира защо всички смятат политиките, водени в Брюксел, за неизбежни.

"Както всяка друга политика, така и тази подлежи на промяна. И аз съм сигурен, че това ще се случи. Просто реалността го налага. Няма как в България да се случи това, което става в Германия или Холандия например. Те заместват въглищните с газови централи. Това толкова би оскъпило цената на тока, че крайното въздействие върху околната среда ще бъде негативно", каза той.

По думите му колкото по-евтини са токът и газта, толкова по-чиста е околната среда в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
Да не си купил акции и в РосАтом?Че много взе да им защитаваш приходите, а?;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 5 години
Зелков - ти не пеняви кат` тако`а - тия зеленашки лъжи ни омръзват веч: като швабите - дето при тях черните плочки произвеждат 9% от точецът дори и сега - зимата - и целоденонощно - дори в в 5 часът сутринта - как става без слънце и те не знаят. Който иска да се фука, че ТОЙ произвежда само зеленашки точец, ще трябва да внася, ако иска да оцелее енергийно.Аз съм ЗА точецът от ВЕИ, ама само като допълващ, защото друг не може да е. Нека замества въглищните централи винаги когато може - лятото или като духа вятър здравата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
ето един пример как в Колорадо хората си решават проблемите . неслучайно го давам него - приблизително еднаква география , умерен пояс , малко по-голями са като площ , малко по-малко като население , сходен профил на идустрията :))) . От Кати Проктър - Репортер, Денвър Бизнес Джърнъл29 август 2017 г. :https://***.bizjournals.com/denver/news/2017/08/29/xcel-energy-others-want-to-shutter-colorado-coal.htmlтова са решили преди година :))) ... а това са започнали да правят сега .ДЖУЛИЯ ПИПЪР . 29 АВГУСТ 2018 Г :https://***.greentechmedia.com/articles/read/xcel-retire-coal-renewable-energy-storage#gs.PtZ9mVIима цени , кое колко ще струва , как ще го правят , как ще запазят работните места ... въобще една дискусия с всички ангажирани и най-важното няма тайни търговски договори , нещата са открити дори за хората в БГ да се информират :))) . мдааа , Импе кво се пенявиш за БеляНЕ още :))) - няма да го бъде дишай :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 5 години
Пръво: изобщо не вярвам, че ТЕЦ-ове на газчица ще произвеждат по-скъп ток от "американските" ТЕЦ-ове, да не говорим за разни централки на "биогориво", дето продават токът на такива цени, че все едно горят златни кюлчета... или добре: поне сребърни кюлчета. Второ: най-добрата алтернатива на пушлявите въглищни ТЕЦ-ове (при това - горящи нискокалорически лигнитни въглища) е ЯДРЕНАТА МОЩ !!!! Ако не беше държавната измяна на бойкоборисов, пръвият реактор на АЕЦ Белене вече щеше да е в експлоатация, а вторият - да влезе в догодина !!!! Тогава ТЕЦ-овете щяха да бъдат спрени през повечето време от годината и да служат само за студен резерв през зимата - като свие студ както е сега. Лятото, когато дните: дълги и слънчеви - щяха да помагат и черните плочки. Ще гласувам на избори само и единствено на този, който обещае да търси наказателна отговорност от разсипниците на България - начело с Картофоглавият !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още