IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще работи втората борса за търговия на газ в България?

Търговията е обезпечена с една от най-големите европейски банки, твърди Тома Томов

16:23 | 29.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В по-ниско ликвиден пазар в сравнение с други държави в Европа и в условия на конкуренция втората борса за търговия на газ в България ще се опитва да бъде максимално гъвкава, за да предложи добри условия за бъдещи си членове. Това сподели пред Bloomberg TV Bulgaria Тома Томов от Българската енергийна търговска платформа (БЕТП).

„Стремим се да актуализираме продуктите и начина на търговия и времето, в което може да бъде търгуван даден продукт. Съответно и да предоставяме максимално прозрачна информация какво се е случило на пазара“, каза гостът. 

По думите на Тома Томов БЕТП поддържат добри отношения както със съседни наши пазари, така и с държавните институции, тъй като дейността на борсата е лицензионна и отговарят пред Държавната комисия по водно и енергийно регулиране.

Търговията е обезпечена с една от най-големите европейски банки. Към софтуера има специален модул, който контролира да се явяват реалистични поръчки на пазара и да са финансово обезпечени спрямо правилата на борсата. Имат и допълнителен инструмент за мениджмънт на кредитния риск, който може да бъде приложен от търговците.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още