IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как аварията в "Баумгартен" може да се отрази на българския газов пазар?

Повишаването на цената на природния газ в Европа ще е кратко и ефектът върху България ще е минимален, смята председателят на КЕВР

18:12 | 13.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повишаването на цената на природния газ в Европа вследствие на аварията в газовия хъб "Баумгартен" ще е краткосрочно явление и не би трябвало да се отрази върху цената на природния газ в България. Тази прогноза направи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти.

Малко по-рано в регулатора бяха обсъдени промените в модела на изчисляването на пределната цена за балансираща електроенергия.

На 12 декември след експлозия и пожар в един от основните хъбове в Европа спря транзитът на газ през Австрия. Няколко часа по-късно Италия обяви извънредно положение, тъй като остана без доставки на суровината. Местният газов оператор обаче успокои, че потреблението може да бъде покрито от газовите хранилища. Италия разполага и с терминали за втечнен газ, през които може да си достави газ. 

По-рано днес операторът на хъба съобщи, че доставките са възобновени.

Иванов обясни, че прекъсването на работата на хъба в Австрия обаче не касае клиентите на "Газпром" в България, както и на повечето държави на Балканите, защото трасетата са различни, макар че доставчикът е един. Цената за България пък се определя въз основа на двустранен договор за доставка, който се актуализира на всеки три месеца.

"Булгаргаз", която е страна по договора за доставка, вече подаде заявление за промяна на цената на природния газ от 1 януари 2018 година. В него не е отразена аварията в Австрия, нито поскъпването на петрола на световните пазари вследствие от нарасналото напрежение в Близкия изток. Такова увеличение обаче има и би оказало въздействие върху следващите заявления на "Булгаргаз" за цената на природния газ в България, призна Иванов.

Той даде и обяснения защо има разлика между първите изчисления на газовата компания за промяната в цената и официално внесеното в КЕВР заявление. От направената проверка е видно, че компанията е отразила намаляването на стойността на щатския долар, както и по-ниска цена (за този период) на алтернативните горива газьол и мазут на световните пазари.

На 10 ноември "Булгаргаз" оповести първите си изчисления за цената на природния газ от началото на 2018 година, каквото е изискването по закон. Тогава от дружеството очакваха, че цената ще се повиши с малко под 5%. В официалното заявление, внесено в КЕВР, обаче беше записано искане за повишение от 2,83%.

На всеки три месеца "Булгаргаз" актуализира цената на природния газ. КЕВР като регулатор не определя цената, а на базата на представените изчисления се произнася дали в дружеството имат основание, или не, да поискат промяната. Комисията може да не се съобрази с искането, ако например намери резерви в надвзети приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още