IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стаменов: Помощта на БЕХ при купуването на емисии е временно решение

Председателят на БФИЕК посочи, че от началото на тази година електроенергията е поскъпнала с между 15% и 20% за промишлените компании

11:58 | 05.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Помощта на „Български енергиен холдинг“ за купуването на квоти за парникови емисии е временно решение за проблемите на миннодобивните предприятия и въглищната промишленост, заяви председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов по време на интервю пред БНР.

Според него страната трябва да намери друго, дългосрочно решение, така че „този отрасъл да може да съществува поне още 10 години“. 

Стаменов добави, че е необходимо решаването на този проблем да се превърне в част от енергийната стратегия на България.

Той посочи и сериозното поскъпване на електроенергията от началото на тази година за промишлените предприятия с между 15-20%, което е в разрез с изискването на индустрията за наличие на стабилен енергиен пазар.

„При договорите за доставки от 1 януари имаме поскъпване между 15 и 20% на компонента електроенергия“, сподели Стаменов.

Според него енергоемкостта на промишлените компании изисква стабилни цени на енергия, която липсва в страната.

„Очертават се доста предизвикателства при електроенергията. Имаме голямо поскъпване на емисиите. В България над 40% от електропроизводството се извършва във въглищни централи“, добави председателят на БФИЕК.

Той обърна внимание и на ТЕЦ „Марица изток 2“, където проблемите за нейното финансово състояние продължават да се задълбочават.

Само заради помощта, която БЕХ оказва на централата при закупуването на квоти за парникови емисии, „Марица изток 2“ продължава да работи.

Според Стаменов има прогнози, че през 2019 г. квотите ще поскъпнат до 39 евро, което ще влоши положението на най-голямата въглищна електроцентрала в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още