IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Крал: Необходим е баланс между интересите на потребителите и доставчиците на ток

Трябват сериозни законодателни промени за отварянето на енергийния пазар, смята регионалният мениджър на ЧЕЗ България

18:57 | 09.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Необходим е баланс между интересите на потребителите и на доставчиците на електроенергия, коментира пред студенти в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал.

По тази причина и ролята на енергийния регулатор е много важна, а правилата трябва да бъдат спазвани, за да не бъде нарушено качеството на предоставяната услуга, посочи той.

По време на дискусия, посветена на енергийните регулации, Крал разгледа функционирането на енергийния пазар в България и либерализацията на сектора, съобщават от пресцентъра на дружеството.

Той е категоричен, че отварянето на пазара ще създаде конкуренция, а това е основен фактор за формирането на по-ниски цени на електроенергията за крайните потребители и като цяло води до устойчивост на сектора, допълват от УНСС.

За целта обаче трябва да бъдат направени сериозни законодателни промени, които засягат търговията с електроенергия у нас.

Енергетиката е един от важните сектори за българската икономика и има дял от 13-14% от брутния вътрешен продукт, коментира проф. Христо Първанов, директор на Центъра по енергиен бизнес и инфраструктура, по време на дискусията в УНСС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още