IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жечо Станков: Нужна е обща европейска дефиниция на енергийната бедност

Малко под 5% от българските домакинства са газифицирани, съобщи зам.-министърът на енергетиката

09:53 | 19.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Енергийната бедност е проблем, който засяга целия ЕС – около 50 млн. души в общността изпитват затруднения да отоплят или охладят дома си адекватно, или да платят сметките си за енергия. За да бъде решен този проблем, обаче е нужно първо да бъде дефиниран, каза пред БНР зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Той посочи, че се работи за изготвяне на единна дефиниция за проблема.

По данни на Евростат около 1/3 от българите изпитват проблем да покрият сметките си а енергия. 40% не отопляват адекватно жилището си, а 50% - не го охлаждат адекватно, показват още данните на статистиката. Към една част от тях се прилагат краткосрочни мерки – помощ за покриване на разходите. Нужни са обаче и дългосрочни мерки, коментира още Станков.

„Една дългосрочна мярка е инвестиция в енергийна ефективност, която ще намали необходимото количество енергия за отопление или охлаждане на едно жилище“, каза той и допълни, че държавата в момента насърчава преминаване на природен газ. По тази мярка се покриват около 30% от разходите за газификация.

По този начин се повишава и газификацията на българските домакинства, което не само сваля разходите за енергия, но е и в полза на чистотата на въздуха. Под 5% от българските домакинства обаче използват газ като източник за отопление.

В условията на либерализация на енергийния пазар ще бъдат прилагани и мерки за защита на уязвими потребители, не единствено към енергийно бедните потребители в страната, посочи още зам.-министърът на енергетиката. Това например са хора с тежки заболявания, чиито живот се поддържа от специална апаратура в домовете им. 

Групите енергийно уязвими потребители бяха определени съвместно със Световната банка още през 2016 година. Те са включени в доклада с препоръки за отваряне на пазара, изготвен от институцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
още по нужно е да спрете да си измисляте термини с които уж изглеждате умни !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
s3
преди 6 години
Каква газификация с тукашните цени на газта? Ако доходите ни не бяха най-ниските в ЕС и едва стигащи за преживяване, тогава да се газифицира човек. Но след това сметките са големи, около 2 пъти над отопление с добри климатици, като да не забравяме че климатиците могат и да охлаждат лятото. Токът за разлика от газта ни е сравнително евтин спрямо цените в ЕС. Затова е добре човек да ползва повече ток, а не газ, при нас е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още