IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ж. Бойчев: ПИБ е изразила интерес към финансиране на сделката за ЧЕЗ България

Банката има намерение да отпусне заем от 80 млн. евро за "Инерком България", съобщи председателят на комисията, разследваща сделката

12:16 | 12.04.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Първа инвестиционна банка (ПИБ) е една от банките, изразили интерес към финансиране на сделката за ЧЕЗ България. Това заяви председателят на временната комисия, която анализира фактите около продажбата на активите на чешката компания у нас, Жельо Бойчев, цитиран от Агенция "Фокус".

Той даде информация за работата на депутатите досега. От комисията са изпратили писма до банките, които присъстват в секретния списък, внесен от премиера Бойко Борисов в Народното събрание.

От отговора на ПИБ става ясно, че банката е издала на 19 декември 2017 година писмо за подкрепа, с което заявява интерес за финансиране на покупката на ЧЕЗ България. Посочената сума е 80 млн. евро. Другата банка в списъка - „УниКредит Булбанк“, са отказали да отговорят на въпросите на депутатите с мотива, че това е „професионална тайна“.

Очаква се обяснението и на третата банка в списъка – Българска банка за развитие (ББР).

Директорът на банката Стефан Мавродиев вече беше изслушан в Народното събрание по казуса и тогава той обясни, че не са дали принципно съгласие да разгледат искането на „Инерком България“ за рефинансиране на кредит на ЧЕЗ България към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Според Мавродиев този отговор е стандартен и не обвързва банката с нищо.

По време на отчета си Бойчев посочи още, че е изпратил запитване до главния прокурор Сотир Цацаров относно фирмите, в които пряко имат участие Гинка Върбакова и нейния съпруг Славчо.

Представители на „Инерком България“ ще участват на последното заседание на комисията на 17 април, анонсира още председателят ѝ. Той посочи, че  ще поиска още удължаване на срока за работа с още месец.

В комисията очакват и отговор от премиера Бойко Борисов дали са водени разговори с чешкото правителство или CEZ Group за активите на дружеството в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 6 години
ОТРИЦАТЕЛНОТО Е, ЧЕ ЛИХВИТЕ ГИ ПЛАЩАМЕ АЗ И ТИ С ЦЕНАТА НА ТОКА!Къде е била КЕВР и как е допуснала да ни се вмени подобно ЗАДЪЛЖЕНИЕ от такива "СТРАТЕГИЧЕСКИ" инвеститори с учредителен капитал от 50 000 лева!Ами продайте ЧЕЗ на едно магаре , наречете го ИНВЕСТИТОР и да гъшим с лихви и главници изпаднали в затруднение БАНКИ.Не е ли това ФИНАНСОВА ПИРАМИДА в основата на която стоят БАНКИТЕ КРЕДИТОРИ формиращи НИ без наше съгласие и участие такъв ОМРАЗЕН ДЪЛГ ?!ЕГАТИ И НАГЛЕЦИТЕ , ЕГАТИ И ПРОСТОТО ПЛЕМЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 6 години
НИКОЙ не би имал нищо против да се превърне в СОБСТВЕНИК на ЧЕЗ или АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ като знае, че задължените да плащат ЛИХВИТЕ и ГЛАВНИЦИТЕ ПО ЗАЕМА МУ ще са милиони българи дори не подозиращи в каква престъпна схема са ги вкарали и ИНВЕСТИТОРА и КРЕДИТОРА МУ. ЕДИН ПИЕ ДРУГ ПЛАЩА - това е схемата на ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ в който са ни вкарали тарикатите ИНВЕСТИТОРИ и КРЕДИТОРИ без да търсят нашата ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ и без да ни ПИТАТ СЪГЛАСНИ ЛИ СМЕ ДА ПЛАЩАМЕ ТЕЗИ ЛИХВИ И ГЛАВНИЦИ?!!В престъпната схема на "АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ" сме загробени с дълг от 13,1 милиарда лева !!!!Ние ги плащаме на КРЕДИТОРИТЕ, а пък "АМЕРИКАНЦИТЕ" получават централите!!ПОДОБЕН ГРАБЕЖ ГО НЯМА И В АБУРИГЕНСКИТЕ ДЪРЖАВИ!!НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО ЦАЦАРОВ ОЩЕ НЕ СЕ ПРОИЗНЕСЪЛ ПО ДЕПОЗИРАНИЯТ ПРЕЗ 2013 ГОДИНА СИГНАЛ ОТ МИНИСТЪР ДОБРЕВ ЗА ИЗВЪРШЕНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА "АМЕРИКАНСКИТЕ" ИНВЕСТИТОРИ И ТЕХНИТЕ БАНКИ КРЕДИТОРИ?!ЗАЩО МАЯ МАНОЛОВА ВМЕСТО ДА ЗАВЕДЕ ДЕЛА СРЕЩУ ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ , Е ТРЪГНАЛА ДА СЕ СПОРАЗУМЯВА С ТЯХ?!В КАКВА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕМ - в колония на някакви СЕЛСКИ ТАРИКАТИ като тази Гинка и "американците" ли или в ПРАВОВА ДЪРЖАВА ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 6 години
СХЕМАТА Е ПРОСТА - един пие друг плаща. Гинка тегли заемите и получава ЧЕЗ , а ние и плащаме с цената на ТОКА договорените в наше отсъствие ЛИХВИ и ГЛАВНИЦИ. ИЗВИМЯВАЙТЕ , НО ОТ ТОЗИ ПО НАГЪЛ ГРАБЕЖ АЗ НЕ ПОЗНАВАМ !Кой ПРЕДСТАВЛЯВА по сделката с ГИНКА милионите задължени с плащането на заема й с *** потребители?Те съгласни ли са с това да се превърнат в ДЛЪЖНИЦИ НА ГИНКА , А ТЯ ВЪВ СОБСТВЕНИК НА ЧЕЗ?!ЗАЩО НЕ МИЛИОНИТЕ БЪЛГАРИ ПЛАЩАЩИ ТОЗИ ЗАЕМ ДА НЕ СА СОБСТВЕНИЦИ НА ЧЕЗ , а това да е някаква СЕЛСКА тарикатка която ни вкарва БЕЗ ДА НИ ПИТА В ТАЗИ ПРЕСТЪПНА СХЕМА?!На *** не и ли прави впечатлението, че при договаряне на ЗАЛОГА липсва представителност на МИЛИОНИТЕ ДЛЪЖНИЦИ и че ставащото е ИЗМАМА наричана ОМРАЗЕН ДЪЛГ?!?ЗАЩО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ОЩЕ НЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕЛ ПО КАЗУСА ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ който е пълна аналогия на АФЕРАТА - ГИНКА. През 2013 година Дилян Добрев представи на Цацаров документи доказващи учредяването на ОСОБЕН ЗАЛОГ от собствениците на ценралите с техните БАНКИ - КРЕДИТОРИ по който при липсваща представителност на милионите ЗАДЪЛЖЕНИ ПОТРЕБИТЕЛИ НА ТОК на същите е вменено задължението да плащат с цената на тока ЛИХВИТЕ и ГЛАВНИЦИТЕ по ЗАЕМА!!Защо НИЕ плащащите този ЗАЕМ не сме СОБСТВЕНИЦИ НА АКТИВИТЕ на АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ ?!ТАЗИ СХЕМА С ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ ФОРМИРАЩА ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ ЧАСТНИЯ ВЪНШЕН ДЪЛ Е ПРЕСТЪПНА И В МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО СЕ ТЪЛКУВА КАТО "ОМРАЗЕН ДЪЛГ"КРАЙНО ВРЕМЕ Е МАЯ МАНОЛОВА ДА ЗАВЕДЕ ДЕЛА СРЕЩУ ИЗМАМНИЦИТЕ /кредитори и инвеститори/ И ПРЕДЯВИ ПРЕТЕНЦИЯ ЗА АКТИВИТЕ ПРИДОБИТИ ПО ПРЕСТЪПЕН НАЧИН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
:-D и естествено точно тези лихви никога няма да са отрицателни хихи.Това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
vzhekoff
преди 6 години
Забравил си най-важното - ако утре спреш да плащаш и бaнката тръгне да фалира, държавата от името на данъкоплатеца ще изтегли заем, ще му плащаме лихвите, а кинтите ще идат за подкрепа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
DarkStar
преди 6 години
абе като дават толкова лесно кредити, да вземем няколко човека от тука да се съберем и да поискаме и ние кредит за закупуване на EnergoPro или ЕVN например. Сигурно ще ни дадат защото отговаряме на криетриите - никой не ни познава, нямаме големи фирми и приходи и искаме да закупим стратегически активи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още