IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изграждането на българския участък на „Турски поток“ ще се забави заради жалба

Арабското дружество „Аркад“ е подало жалба към КЗК, след като беше отстранено от търга на „Булгартрансгаз“ заради неподадени в срок документи

14:13 | 11.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изграждането на българския участък на газопровода „Турски поток“ ще се забави, тъй като арабската компания „Аркад“, която беше класирана първа сред участниците в търга за строител, проведен от „Булгартрансгаз“ ЕАД, е подала жалба пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), заяви пред БНР изпълнителният директор на българското енергийно дружество Владимир Малинов. 

„Булгартрансгаз“ ще настоява пред КЗК разглеждането на жалбата да стане във възможно най-кратки срокове, предвидени в закона, тъй като проектът е с изключително значение за страната.

„КЗК, съгласно закона, има две правни възможности - или да потвърди решението на „Булгартрансгаз", или да го отмени“, посочи Малинов.

По неговите думи „Булгартрансгаз" ще изчака решението на компетентния орган и след като се запознае с мотивите, ще прецени оттук нататък какви действия да предприеме в - дали да обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд (ВАС) или да приеме мотивите и решението на комисията.

Възможностите пред българското газово дружество са да подпише договор или с „Аркад", или с консорциума ГРРБ (Газово развитие и разширение в България).

Все още остават неясни конкретните мотиви за жалбата на арабското дружество.

От друга страна „Булгартрансгаз" е поела ангажимент пред руската „Газпром" а осигуряване на техническа възможност за пренос на природен газ от началото на 2020 г. в посока Сърбия. Ако сроковете не бъдат спазени, ще има сериозни финансови последици за българското държавното дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още