IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов: През последните години цената на тока от ВЕИ намалява непрекъснато

Секторът има водеща роля при декарбонизацията на икономиката, смята енергийният министър Теменужка Петкова

16:47 | 20.04.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През последните години цената на електроенергията от възобновяемите енергийни източници намалява непрекъснато. Това става ясно от презентация на председателя на комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

От представените по време на конференция, посветена на излизането на ВЕИ на свободния пазар, данни е видно, че през 2013 година цените на фотоволтаичната енергия, постигнати на световни търгове, са над 150 долара за мегаватчас. През тази година те вече доближават 60 долара за мегаватчас.

При вятърната енергия тенденцията не е толкова категорична - през годините ту се повишава, ту се понижава, но през 2018 година е малко под 60 долара за мегаватчас.

По данни на Иван Иванов през 2016 година достигнатите конкретни цени на търгове са 5 цента за киловатчас електроенергия от фотоволтаици и 4 цента за киловатчас за електроенергия от вятърни централи. Цената все пак зависи от въвеждането в експлоатация на централите.

В Европа средните цени на фотоволтаичните централи също намаляват. В Германия в края на миналата година са достигнати цени от 4,91 евроцента за киловатчас, а във Франция - 6,25 евроцента за киловатчас.

В своята презентация Иванов прави сравнение и с цената на ядрената енергетика на базата на бъдещите проекти във Великобритания и Унгария. За АЕЦ "Хинкли Пойнт" цената е 10 евроцента за киловатчас, а стойността на проекта е 20,3 млрд. паунда.

Плановете за унгарската АЕЦ "Пакш" 2 са строителството да струва към 12 млрд. евро и прогнозната цена на електроенергията да бъде 8-10 евроцента за киловатчас. За АЕЦ "Белене" прогнозната цена за електроенергията е 8 евроцента за киловатчас.

ВЕИ секторът има основна роля при декарбонизацията на икономиката, отбеляза енергийният министър Теменужка Петкова по време на конференцията. Тя припомни, че темата е била дискутирана по време на неформалната среща на енергийните министри на ЕС в София, пишат от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Вчера комисарят по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете изказа своята увереност, че до няколко години цената на зелената енергия ще бъде по-ниска от тази на въглищните централи. По отношение на ядрените централи той беше категоричен, че всеки член на ЕС сам определя своя енергиен микс, но ядрените централи трябва да изпълняват всички изисквания за безопасност на работата си и да има план за отработеното ядрено гориво.

Днес Теменужка Петкова коментира, че от ключово значение за зелените централи е интеграцията им на пазара.

В Народното събрание се придвижва законопроект за излизането им на свободния пазар. Мярката ще засегне централи с мощност от и над 4 мегавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
Когато ме изгониха "завинаги" от форума на г-н Матеев, - определено и основно, именно затова - неуморно им обяснявах, че натам е тръгнало, че това са обективни тенденции и че никаква корупция няма да ги спаси от фактите. Не поеха, не разбраха. И предпочетоха да вземат главата на вестоносец а, вместо да чуят, какво послание им носи. Не пишете повече по темата. И вас няма да разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още