IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов: На този етап КЕВР няма правомощия да провери сделката за ЧЕЗ

Заемът за покупката на активите на CEZ Group у нас няма да се изплаща през цената на тока, категоричен е председателят на регулатора

13:03 | 27.02.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се ръководи в своите действия само от закона, а има само два варианта, при които регулаторът може да вземе отношение по сделката с ЧЕЗ България, които на този етап не са изпълнени. Това съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов по време на брифинг.

Иванов обясни, че регулаторът може да провери сделката за активите на CEZ Group в България само ако има промяна в лиценза, тоест при продажба на обособена част от лицензираното дружество, или ако купувачът заложи материални активи, които се използват за лицензионната дейност.

При сделката на "Инерком България" и двата варианта на този етап не са налице, каза Иванов. Дали има заложени материални активи, ще стане ясно от договора за продажба, посочи още председателят на регулатора. Той даде за пример продажбата на активите на E.ON на чешката Energo Pro и на ТЕЦ "Варна", при които не се е налагало промяна на лиценза и съответно - проверка на сделките.

Заемът за покупката на ЧЕЗ България няма да бъде платен през цената на електроенергията, обясни Иван Иванов. "Това е ангажимент на купувача", допълни той.

Иванов беше категоричен, че дейността на компанията ще бъде контролирана, независимо кой е собственикът, за да бъде гарантирано качеството на услугата. Ако има отклонения от дейността, ще има административни санкции.

Иван Иванов отказа да коментира жалбата на Energo Pro, че сделката не е била прозрачна. Компанията също участваше в процедурата за продажбата на активите на чешкото дружество в България.

КЕВР ще направи оценка на инвестиционните разходи на трите електроснабдителни и електроразпределителни дружества, тъй като идва краят на тригодишния регулаторен период. При необходимост ще бъде направена корекция, обеща Иванов. До 31 март трите дружества трябва да внесат своите заявления за цената на тока от 1 юли и бизнес плана си за следващите три години.

Още по темата за продажбата на ЧЕЗ България можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
Minka
преди 6 години
Така е . прав си, за монопол ставаше дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 6 години
картел няма, монопол има :):):)за картел ти трябва поне още един играч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Minka
преди 6 години
Иван Иванов поне успя ли да уточни позицията си относно Лукоил относно наличието на картел? Че и там покрай изборите се обърка има ли или няма. Докато беше в СДС виеше, че има, преди последните избори също, след това рязко и изненадващо установи, че нямало. Та и сега ще е така, бързи и резки чупки в кръста относно цените на тока и как ще се изплащат задълженията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още