Иван Иванов: Крайната цена на природния газ ще падне с 3-4% от октомври

Снимка: БТА

Иван Иванов: Крайната цена на природния газ ще падне с 3-4% от октомври

12.09.2017 18:04

Крайната цена на природния газ от октомври ще е с 3-4% по-ниска, пресметна председателят на енергийния регулатор КЕВР Иван Иванов, цитиран от БНР.

Днес регулаторът проведе обществено обсъждане заради поисканата от "Булгартрансгаз" промяна на тарифния модел от 1 октомври тази година. 

Иванов посочи, че от повишаването на един компонент - тарифата за пренос, най-засегнати ще са топлофикациите, но и те, в крайна сметка, ще плащат по-малко за синьо гориво.

Именно топлофикационните дружества са най-засегнати от новия тарифен модел, защото имат неравномерно потребление на природен газ. Те купуват не твърд годишен капацитет, а за определени периоди, тримесечни, месечни, които са с по-високи цени. Дори в този случай топлофикационните дружества като резултат ще бъдат с общо намаление на цената, която ще плащат на "Булгаргаз", заяви шефът на КЕВР.

Новият модел за пренос и транзит на природен газ предвижда въвеждане на отделни тарифи за различните входно-изходни точки за внос и износ, в съответствие с периода на закупуване на капацитет – годишен или месечен, информира Комисията. "Булгартрансгаз" предлага разходна компонента на цената на природния газ за газовата година от 0,78 лв./Mwh при 0,9087 лв./Mwh в момента. 

Окончателното решение на КЕВР ще бъде взето на закрито заседание на 29 септември 2017 г.

Рубрики
Kъм пълната версия