IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов: Газовата инфраструктура в България трябва да се развие

Участието на "Булгартрансгаз" в изграждането на терминала край Александруполис е много положителна идея, смята депутатът Делян Добрев

13:00 | 26.11.18 г.
<p>
	Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова (ляво) се поздравява с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов (дясно).&nbsp;<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова (ляво) се поздравява с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов (дясно). Снимка: Investor.bg

Газовата инфраструктура в България трябва да се развие, смята председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на кръгла маса на тема "Рискове и перспективи за енергийната сигурност на Югоизточна Европа" в София,  на която присъстваха още енергийният министър Теменужка Петкова и председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев. 

Според Иванов подобрената инфраструктура ще даде възможност за доставки на природен газ от различни източници.

Освен това трябва да се пристъпи към създаването на либерализиран пазар на природен газ в страната и в последствие в региона на Югоизточна Европа. КЕВР ще създаде една устойчива регулаторна рамка за един бъдещ пазар на природен газ в страната, която да даде гаранция на инвеститорите и търговците, добави Иванов.

Иванов коментира и интерконектора Комотини - Стара Загора, който ще бъде от изключително значение за България, защото той ще даде възможност страната ни да получава природен газ от Южния газов коридор.

С напредването на строителството на Трансанадолския газопровод, респективно на този през Гърция (Трансадриатическия газопровод), във втората половина на 2020 г. България може да получава газ по това направление.

Освен това през следващата година България ще може да разчита на доставки на природен газ и от север - от Румъния, изтъкна председателят на КЕВР.

От своя страна председателят на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев, заяви, че решението на "Булгартрансгаз"  за участие като акционер в изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис е много положителна идея, а миноритарният дял не би трябвало да натовари дружеството извънредно.

Според Добрев средствата, които българската компания ще отдели за участието си като акционер в изграждането на този терминал, са символични на фона на разходите, които операторът прави за изграждането на инфраструктурата в страната. Освен това този проект е подкрепен от Европейската комисия (ЕК).

Втората положителна промяна в енергийната стратегия е създаването на газова борса в България, изтъкна председателят на парламентарната енергийна комисия.

Участието в изграждането на терминала и създаването на газова борса са внесени в петък като промени в енергийната стратегия и ще бъде разгледани тази седмица в парламента, съобщи Добрев. По думите му те ще подобрят ситуацията с енергийната сигурност и енергийната независимост в България.

Освен това в момента Total в консорциум с Repsol и OMV прави трети проучвателен сондаж в Черно море, който ще приключи в края на декември и Добрев се надява в началото на 2019 г. да има добри новини за залежи на нефт и газ в България.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още