IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов: Битовите потребители да не бързат с излизането на свободния пазар

България не бива да продава своята газопреносна система, тя е кръвоносната енергийна система, смята председателят на КЕВР

17:05 | 03.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Иван Иванов: Битовите потребители да не бързат с излизането на свободния пазар

Свободният пазар на електроенергия е право на битовия потребител, а не задължение. Според практиката в първите години излизането на битовите потребители е много слабо, на пазара излиза първо бизнесът. Това мнение изказа пред БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той призова да не се бърза с излизането на битовите потребители на този пазар, докато не се види реалната конкуренция между доставчиците и не се установят стабилните доставчици, за да не се стигне до измами поради липсата на информация. Същевременно той увери, че ще има възможност за връщане на регулирания пазар, ако излизането на свободния пазар не отговаря на интересите на потребителите, а по темата предстои широка информационна кампания.

Иванов посочи още, че ако не е бил създаден фонд "Сигурност", още миналата година е щяло да им поскъпване в цената на електроенергията. За 2015 г.  във фонда са натрупани 370 млн. лева, допълнително влизат 100 млн. лева, от които 13 млн. лева от „Булгартрансгаз“ и 71 млн. лева от допълнителни вноски от продажбата на въглеродни емисии. Иванов отчете още, че втора година цените остават без промяна, защото е бил намерен добрия модел, до голяма степен в резултат на резервите в сектор „Енергетика“.

„Убеден съм, че България не бива да продава своята газопреносна система, тя е кръвоносната енергийна система заедно с електропреносната мрежа“, добави още Иван Иванов в коментар за евентуалната продажба на "Булгартрансгаз". По думите му има варианти, при които собствеността остава държавна, а управлението може да поеме друго юридическо лице.

По отношение на заплахата за финансови санкции в размер на 300 млн. евро заради възпрепятстване на достъпа до газовата ни инфраструктура Иванов поясни: „Преди няколко години "Овергаз", когато е настоявал да получи достъп за пренос на газ през газопреносната система на "Булгартрансгаз", е бил възпрепятстван активно, включително е бил възпрепятстван и за съхраняване количества природен газ в газохранилището "Чирен". Това към момента вече не съществува".

Според Иван Иванов енергийната реформа е в своята последната фаза, а върху него като председател на комисията не е бил оказван политически натиск по отношение на определянето на цените.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
aristotel
преди 7 години
В *** няма и 1 % държавен енергиен разпределител ЗАЩО ли???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още