IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: В КЕВР си взаимодействаме с неправителствения сектор

Председателят на КЕВР заяви, че изказаното от неправителствени организации мнение може да бъде взето предвид при вземането на решение

14:59 | 15.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) си взаимодейства с неправителствения сектор, увери председателят на институцията Иван Иванов по време на дискусията "Ролята на неправителствените организации при формирането на енергийната политика". Събитието е част от програмата на европейското председателство и се организира от Института за енергиен мениджмънт.

Иванов посочи, че националният регулатор не определя енергийната политика, но благодарение на функциите, които има, следи за нейното изпълнение. Институцията има политическа и корпоративна независимост, но това не означава, че е откъсната от обществото и организациите. Той припомни още, че потребителите всъщност ще бъдат в центъра на Четвъртия енергиен пакет ("Чиста енергия за всички европейци").

По закон КЕВР е длъжна да организира обществени дискусии, когато взима обществено значими решения (за цената на електроенергията или газа), при позиции на регулатора или при обсъждане на общи административни актове (например общите условия в договорите между потребителите и лицензирани дружества).

Без да е предвидено в закона, КЕВР дава право на всеки да взима отношение по казус при открити заседания в регулатора, заяви още Иванов.

Тай беше категоричен, че има правила и изказаното от неправителствени организации мнение може да бъде взето предвид при вземането на решение. Предложението обаче трябва да бъде в съответствие с нормативната база.

"Диалогът действително се осъществява", увери Иванов.

Богомил Николов от "Активни потребители" отбеляза един пропуск в системата - невъзможността на засегнати от дадено решение на регулатора страни да отстояват своите мотиви в съда. В момента само доставчик на услугата може да обжалва решение на КЕВР например за цена на електроенергия.

"В този случай хората, които трябва да плащат цената, не могат да я обжалват", коментира Николов.

Според него възможността обществеността да обжалва в съда решения на регулатора ще допринесе за качеството на работата на институциите.

В своето изложение Николов обясни още, че КЕВР има политическа, но не и финансова независимост. Той призова таксите и глобите, които институцията налага, да влизат в бюджета на регулатора, което допълнително ще гарантира, че институцията работи добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още