IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Спорът между Украйна и Русия не засяга доставките на газ в Европа

Промени в европейските директиви ще задължат страните от ЕС да си помагат при спрени газови доставки, припомни председателят на КЕВР

15:47 | 08.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската "Газпром" и "Нафтогаз Украйна" са в сериозен спор, но това не засяга доставките на природен газ за Европа, включително и към южното направление към България, Гърция и Турция. Това заяви пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той не очаква да има проблем с доставките и в следващите дни, още повече, че потреблението на природен газ в Европа се нормализира след пиковете, записани заради студената вълна наскоро.

Иванов припомни още, че на ниво ЕС се обсъжда промени в директивите, които ще доведат до по-голяма солидарност между страните от общността при прекъсване на доставките от външен снабдител. Според готвените промени Румъния и Гърция ще бъдат задължени да подпомагат България, ако остане без доставки.

Страната ни ще може да разчита на нов източник на газ - от Турция, когато съществуващата връзка между газопреносните системи на двете страни стане реверсивна. Плановете са обръщането на потока да бъде възможно през това лято.

Иван Иванов коментира още, че КЕВР няма вина за забавяне изграждането на газовите връзки със съседните държави. Регулаторът е изпълнил своите задължения по исканите становища. В момента обаче процедурите по избор на консултант и доставчик на тръби за IGB са спрени след жалба към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

Антимонополната комисия анализира дали тези искания имат основание.

По-рано регулаторът обсъди списък с входно-изходните точки от газопреносната система на "Булгартрансгаз" - връзките между национална и транзитна мрежа или друг вид разклонения. От доклада на работната група е видно, че компанията е поискала от списъка да бъде включена нова точка - обединяваща капацитетите на "Ихтиман" и "Лозенец" и съответно да бъде изключена точката "Ихтиман".

точки на газопреносната система 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още