IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Няма връзка между продажбата на ЧЕЗ и цената на тока

Строителството на газопровода IGB ще започне в средата на 2018 година, смята председателят на КЕВР

18:08 | 02.03.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Иван Иванов. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Иван Иванов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Няма никаква връзка между продажбата на ЧЕЗ България и цената на електроенергията, заяви по време на брифинг във Велико Търново председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, цитиран от пресцентъра на институцията.

"ЧЕЗ не произвежда електроенергия, ЧЕЗ има единствено функции за разпределение и снабдяване с електроенергия и цените на мрежовите услуги се определят от КЕВР", каза той.

В края на февруари и трите ЕРП-та съобщиха, че ще искат нови цени от новия регулаторен период, започващ от 1 юли. Процедурата е стандартна и предвидена в законодателството. Дружествата не уточниха в каква посока ще се движат исканията им, но от КЕВР заявиха, че няма да допуснат прекомерно поскъпване на електроенергията от лятото.

КЕВР е домакин на регионална среща на балканските енергийни регулатори. На нея беше решено да бъде създаден постоянен форум на институциите от региона, за да бъде укрепено взаимодействието между тях, да бъде постигната хармонизация на регулаторната рамка, която е нужна за създаване на общ енергиен пазар на Балканите.

По време на брифинга след срещата от КЕВР и гръцкия енергиен регулатор успокоиха, че проектът за нова газова връзка с Гърция се движи по план. Гръцката страна изцяло подкрепя проекта и не съществуват проблеми с изпълнението му по отношение на срокове и финансиране, коментира Апостолос Гоциас, ръководителят на гръцкия регулаторен орган RAE.

Иван Иванов пък допълни, че се очаква началото на строителните работи по проекта да започнат в средата на тази година.

В момента обаче два от търговете - за избор на консултант и за доставката на тръбите, са спрени след обжалване на процедурата пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Проектната компания ICGB все още не е обявила и търга за избор на изпълнител на строителните работи.

Във Велико Търново енергийните регулатори дискутираха още и развитието на националните пазари на природен газ на България, Гърция и Македония. Обсъдени са били и актуални въпроси на Инфраструктурната газова свързаност на Балканите в контекста на стратегията за Европейски Енергиен съюз и по-специално предложенията за изменение на Директива 2009/73/ЕО относно общите правила за вътрешния пазар на природен газ, както и Механизмите за разпределение на капацитет за нови газови междусистемни връзки между държави-членки на ЕС и трети страни, допълниха още от КЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 6 години
Абе ************************************************************, тия до бичета отсега поискаха увеличение на тока с 10%, после още толкова. Това не е увеличение на цената на тока, нали? Защото просот е грабеж. Аре **********************.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
Борбата е приходи от продажби на ток да пълнят определени партийни касички. Другото е прах в очите и приказки за наивници. И БХ ще излезе, прав за лошия материал, ако и този път му се вържем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Има и още как!!!Чез се купува със заем от 400 мил евро и естествено трябва да се връща с лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Ivel
преди 6 години
Цината на тока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още