IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Излизането на американските централи на свободния пазар ще е трудно

Договорите за разлика, с които биха се покривали преференциалните цени на ТЕЦ-те, в Европа обикновено се използват само за зелени централи

16:49 | 14.11.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ще има трудности с излизането на американските централи в Маришкия басейн на свободния пазар, прогнозира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) пред журналисти. Той участва в 7-та Енергийна конференция, организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ).

Иванов уточни, че двете централи - AES Гълъбово и КонтурГлобал, имат дългосрочни договори. Според оценката на Световната банка те могат да участват на свободния пазар като разликата между постигнатата на пазара и договорената цена се покрие с т.нар. "договори за разлика". Сумите могат да идват от специален фонд - в българския случай Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС).

Виждането на Европейската комисия (ЕК) обаче е, че договори за разлика могат да се прилагат само за сертифицирани производители - зелени централи и когенарации.

Според Иванов решение може да бъде намерено след преговори между българските власти и централите, в които ЕК ще бъде модератор. КЕВР обаче не би била страна в подобни разговори, уточни ръководителят на регулатора.

Преговори между властите и централите не се водят, обясни и Иван Цанков, изпълнителният директор на AES България. Според него няма никакви проблеми договорте за разлика да бъдат прилагани и за топлоелектрически централи, въпреки че действително в Западна Европа те досега са прилагани основно за зелени производители.

"Договорът за разлика е един финансов инструмент и има много вариации", каза още Цанков и посочи, че разликата между ТЕЦ-те и зелените производители е, че на централите, използващи възобновяеми източници, се заплаща преференциално само произведена енергия, а при въглищните има и цена за разполагаемост.

Цанков уточни, че и в момента двете цени са разделени и може да се направи схема за покриването чрез договори за разлика.

Дългосрочните договори са една от пречките за пълната либерализация на енергийния пазар. У нас те са сключвани с няколко вида производители - зелени централи и когенарации като част от политиката на Европейския съюз (ЕС) за насърчаване на зелената енергия и иновациите и с двата американски ТЕЦ-а в Маришкия басейн като част от договорите за изграждането и модернизацията на съоръженията.

От водените досега разговори се търсят варианти за излизането на тези две централи на свободния пазар, но не и за прекратяване на договорите с тях. Пред журналисти зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков уточни, че това е само хипотеза и в Министерството на енергетиката не са разработвали варианти, ако има становище от ЕК, че тези договори трябва да бъдат прекратени.

ЕК разследва има ли незаконна държавна помощ в договорите за двете централи. От Брюксел още не са се произнесли със становище по казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 6 години
Преговори с централите не се били водели. Нормално, те са вещи. И аз не преговарям с телевизора си: като не слуша, цък! копчето, и -до следващия път. Ако в договорите не са предвидени клаузи за неучастие на свободния пазар, какъв е проблемът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Сигурно Путин и КГБ... Или руските хакери... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Все не мога да разбера, защо под статия за българската енергийна система виси снимка от американската енергийна система? В ерата на Интернет е малко странно. Може би българската енергийна система е в такова плачевно състояние, че не става за снимки. Да бяха боднали по една снимка от американските тец-ове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
KPetkov
преди 6 години
Аз лично предлагам да затворим АЕЦ-а и американските ТЕЦ-ове и да си караме на старите ТЕЦ-ове и вятър и слънце. Така 100% от българското население ще е доволно (50% са против руснаците, 50% са против американците).Вярно 40% от времето няма да имаме ток, но все си мисля че си заслужва заради 100% консенсус :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
А нали договорите им изтичаха?Някой престъпник да не ги е продължил с още 40-50 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
pepe
преди 6 години
Ами публикувайте ги параметрите на тия договори, за да знаят хората от къде идва тежеста в сметките за електричество и докага. Мисля че договорите бяха 30-т годишни - честито, остават по-малко от 20г. А приказките дето ЕК, ще предоговаря с американците сключени от черен Ваньо договори е пълен смях, знаем колко са отстъпчиви американците. И когато Костов изпълзява от сенките, за да обяснява как АЕЦ е неизгодна за БГ, да се знае че просто си изпълнява контракта за получените комисионни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още